Laten we ons links en rechts inhalen?

Laten we ons links en rechts inhalen?

Data, digitalisering en kunstmatige intelligentie zijn de toekomst van ons vakgebied, of we dit nu willen of niet, aldus José Komin, mede-eigenaar van IJskoud. Volgens haar is het beter om deze ontwikkelingen te omarmen en ermee te leren werken, dan erdoor te worden ingehaald.

“Bij ons op de markt in Landsmeer staat al sinds jaar en dag een kippenboer. Iedere vrijdag komt hij met zijn koelwagen naar de markt en haal ik kip en eieren bij hem. Een tijd geleden sprak hij me aan. De onderhoudspartij van zijn koelsystemen was ermee gestopt; of wij dat bij IJskoud wilden overnemen.
Een paar weken later kwam hij langs, met een probleem met de koeling van zijn koelwagen. Onze monteurs liepen alles na, vervingen een lekke verdamper en de man kon weer aan het werk. Een poosje later kwam hij terug en zei hij dat het nog steeds niet goed werkte. Opnieuw gingen onze monteurs op onderzoek uit. Ze concludeerden dat het koelsysteem te kritisch was afgevuld. Ze vulden koudemiddel aan, zetten het systeem op de winterregeling en de kippenboer kon weer aan de slag. Weer een paar maanden later kwam de man terug en stond de installatie leeg. Er zat geen koudemiddel meer in. Na heel lang zoeken bleek dat er ergens een vrijwel onvindbaar lekje zat.

Ondanks dat tot drie keer toe twee van onze ervaren monteurs ernaar hadden gekeken, zaten wij er even zo vaak naast. Om zulke issues in de toekomst te voorkomen is Henk, technisch eindverantwoordelijk in ons bedrijf, hier al veel eerder mee aan de slag gegaan. Zijn missie: op basis van kunstmatige intelligentie sensoren ontwikkelen die zo gevoelig zijn dat ze dit soort onregelmatigheden al kunnen constateren voordat de kippenboer het zelf zou merken. Bij IJskoud en onze dochteronderneming FreezerData zien wij Artificial Intelligence (AI) namelijk als de perfecte aanvulling op het vakmanschap van onze monteurs. AI kan beter dan welke monteur ook problemen opsporen, terwijl onze monteurs beter dan welk computersysteem dan ook installaties kunnen bouwen en storingen oplossen.

Om deze reden was ik twee weken terug op het NL AI Congres 2023 in de Jaarbeurs in Utrecht. Ik verwachtte daar met andere mkb’ers van gedachten te kunnen wisselen en ervaringen te kunnen delen. Maar tot mijn verbazing was ik de enige. Als enige vertegenwoordiger van een mkb-bedrijf liep ik daar tussen de grote conglomeraten en kleine start-ups. En dat in een tijdsgewricht waarin gekwalificeerd technisch personeel vinden steeds moeilijker wordt en de mogelijkheden van AI iedere dag veelomvattender én gebruiksvriendelijker worden.

Of we het nu willen of niet, data, digitalisering en kunstmatige intelligentie zijn de toekomst van ons vakgebied. Het is mijns inziens beter ze nu al te omarmen en ermee te leren werken, dan op een dag te ontdekken dat we links en rechts ingehaald zijn door de nieuwe technieken.
Dus. Zie ik u volgend jaar in april in de Jaarbeurs? Of beter nog: zullen we samen nieuwe toepassingen voor de koeltechniek bedenken en die daar presenteren? Uw slimme inzicht, goede idee of uitnodiging voor een kop koffie mag naar jose@ijskoud.nl!”

Warme groet,
José Komin, mede-eigenaar van IJskoud

Lees meer over

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst, met van links naar rechts: Matthieu Rousseeuw (Category Director bij Beijer Ref), Simon Karlin (Chief Operating Officer EMEA bij Beijer Ref), Martin Büchsel (Chief Sales and Marketing Officer bij Bitzer) en Erik Bucher (Vice-president Sales EMEA bij Bitzer).

Beijer Ref en Bitzer verlengen samenwerking

Groothandel in onder meer koeltechnische producten Beijer Ref en fabrikant van producten voor koeling, airconditioning en warmtepompen Bitzer hebben...

Studie naar het gebruik van een naald voor eenfase-ejectors met variabele capaciteit

Studie naar het gebruik van een naald voor eenfase-ejectors met...

Vanwege hun lage elektriciteitsverbruik kunnen dampinjectors interessant zijn voor koeltoepassingen. Bij enkelvoudige ejectors kampt men echter met...

Onderzoekers zijn nog steeds druk in de weer om de
houdbaarheid en kwaliteit van producten na de oogst
te verbeteren.

Toen en nu: ontwikkelingen rond de bewaring van versproducten

In het aprilnummer van RCC K&L van 1999 stond een artikel met de titel 'Bewaring en transport van levende producten'. Het artikel, geschreven door...

Paul Bertholet: “Met twaalf jaar ervaring in de kroeg weet je hoe mensen in elkaar zitten. Die ervaring komt nu goed van pas.”

Interview met Paul Bertholet: van kroeg naar koudetechniek

Na twaalf jaar lang als kroegbaas te hebben gewerkt, vond Paul Bertholet het tijd voor wat anders. Het spreekwoord 'oude liefde roest niet' werd...

Hogedrukvlotter van WITT.

Zo werkt het! De hogedrukvlotter

De hogedrukvlotter is ontworpen om vloeibaar koudemiddel van de hogedruk- naar de lagedrukzijde te transporteren. Hierbij zal het koudemiddel...

Optimale verhouding hoge- en middendruk bij CO₂-transkritische tweetrapscyclus

Optimale verhouding hoge- en middendruk bij CO₂-transkritische...

In een CO₂-koelsysteem van kleine omvang met een transkritische tweetrapscyclus zorgt de optimale combinatie van hoge druk en middendruk voor de...

Bevroren condens op de leiding van een koelmachine.

Zo werkt het! Warmte en koude

Met een focus op de koel- of warmtepompinstallatie kan het middel - de installatie - weleens belangrijker worden dan het doel, namelijk het afkoelen...

KNVvK organiseert ALV en themabijeenkomst hogetemperatuur-warmtepompen

KNVvK organiseert ALV en themabijeenkomst hogetemperatuur-warmtepompen

De KNVvK organiseert op donderdag 13 juni 2024 zijn algemene ledenvergadering, van 13.00-15.30 uur. Aansluitend organiseert de KNVvK-themacommissie...