RCC K&L – 2017/04

25-04-2017

‘F-gassen-diploma voor installateur steeds belangrijker’

‘F-gassen-diploma voor installateur steeds belangrijker’
Aardgas is op zijn retour, internationaal wint het streven naar schone energie terrein en de Nederlandse regering beperkt de de aardgasproductie vanwege aardbevingen. 'Gasloos' wonen is in opkomst, en daarmee komen alternatieve verwarmingstechnieken in beeld, zoals warmtepompen. Opleidingscentrum GO° voor de Koudetechniek haakt in op deze nieuwe ontwikkelingen, met de opleiding F-gassen voor W-installateurs.

W-installateurs krijgen als gevolg van de geschetste ontwikkelingen steeds vaker te maken met verwarmingstechnieken die regelrecht afkomstig zijn uit de koudetechniek. Warmtepompen zijn immers ‘omgekeerde’ koudesystemen die hun warmte afgeven door te variëren met de druk en temperatuur van het koudemiddel. De omgang met de daarvoor benodigde koudemiddelen (F-gassen) is voor veel W-installateurs onbekend. Om verantwoord met deze stoffen om te kunnen gaan, hebben ze kennis en vaardigheden nodig. Die kunnen ze krijgen door het F-gassencertificaat te behalen bij Opleidingscentrum GO°.
[…]

Tekst: Jaap Wouda

¶ Dit artikel is gepubliceerd in ‘RCC / Koude & Luchtbehandeling’ 110e jg nr. 04, april 2017, pag. 38-39

Keywords:

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.