Dossier Koudemiddelen, Dossiers, General, Koeltechniek, Koudemiddelen, Nieuws

01-05-2017

Ammoniaklekkage in koelhuis Zwaagdijk

Ammoniaklekkage in koelhuis Zwaagdijk
Afgelopen zaterdag leidde een ammoniaklekkage in het koelsysteem van een koelhuis in Zwaagdijk tot groot alarm. Hoewel de gevolgen van de lekkage, die bleek veroorzaakt door een kapotte pakking, uiteindelijk beperkt bleven tot binnen het bedrijf, werd een gebied van 500 meter buiten het koelhuis afgesloten.

Koelhuis WFO slaat onder andere groente, fruit en bloembollen op. Het beschikt daarvoor over een capaciteit van 16.000 m2, waarvan het grootste deel bestaat uit zogeheten ULO-koelcellen: cellen met een ultralaag zuurstof- en hoog kooldioxidegehalte. In het leidingwerk van de koelinstallatie van het bedrijf zit 8.000 liter ammoniak. Afgelopen zaterdagochtend ontstond rond 10.00 uur een lekkage in deze installatie. Hoeveel ammoniak daarbij is weggelekt, is niet bekend. Het lek werd om 14.00 gedicht, nadat brandweerlieden in speciale pakken het pand binnengingen om een afsluiter dicht te draaien.

Defecte pakking

Hoewel de gevolgen van het lek beperkt bleven tot binnen het bedrijf, werden omwonenden uit voorzorg opgeroepen om ramen en deuren te sluiten, en is de provincale N240 tussen Hoogkarspel en Zwaagdijk urenlang afgesloten. Werknemers van WFO mochten tot het einde van de middag niet in het bedrijf komen, omdat ook na uren ventileren de ammoniakconcentratie nog te hoog bleek.
Inmiddels blijkt het lek te zijn veroorzaakt door een defecte pakking. Tegenover het Noord-Hollands Dagblad verklaarde een voorlichter van de betreffende Veiligheidsregio dat het om een aansluiting gaat die een dag eerder nog is gecontroleerd. De lekkage heeft geen gezondheidsproblemen bij personeel, omwonenden of hulpdiensten veroorzaakt.

Congres 13 juni: ‘Koudemiddelen, the next step’
Op 13 juni vindt in Ede het congres ‘Koudemiddelen, the next step’ plaats. Op dit congres krijgen bezoekers een bondig overzicht van de laatste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van koudemiddelen. Daarbij wordt vooral vooruitgekeken: de gevolgen van de uitfasering en quotaregeling worden inmiddels echt merkbaar in de markt. Hoe gaat dit verder? Welke (prijs)ontwikkelingen kunnen we verwachten en hoe kunt u zelf op de nieuwe marktsituatie inspelen? Op deze – en vele andere – vragen zal tijdens dit congres een antwoord worden geformuleerd.
Op de congreswebsite vindt u meer informatie over het congresprogramma en de mogelijkheden voor registratie.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.