Dossier F-gassen, Dossier Koudemiddelen, Dossiers, General, Koudemiddelen, Nieuws, Regelgeving

26-01-2017

Britse douane waarschuwt over invoer ‘voorgevulde’ HFK-apparatuur

Britse douane waarschuwt over invoer ‘voorgevulde’ HFK-apparatuur
De Britse douane heeft gewaarschuwd dat er geen HFK-voorgevulde airconditioners, koelunits of warmtepompen meer op de markt mogen worden gebracht die niet onder het F-gassenquotasysteem vallen. Dit geldt niet alleen voor Groot-Brittannië, maar voor alle landen binnen de EU.

Cooling Post meldt dat vanaf het begin van dit jaar alle koel-, airconditioning- en warmtepompsystemen voorzien van HFK-koudemiddel vallen onder het HFK-phase-down-systeem dat onderdeel is van de Europese F-gassenverordening die in 2015 van kracht werd.

Verantwoording met betrekking tot quota

Europese importeurs van systemen die vooraf zijn gevuld met HFK moeten ervoor zorgen dat bij het plaatsen van deze apparatuur de hoeveelheid HFK die erin zit, wordt verantwoord binnen het quotasysteem. Importeurs hebben daartoe twee opties: een vergunning verkrijgen van een quotumhouder – waarbij het volume in de vergunning overeenkomt met de hoeveelheid HFK in het voorgeladen systeem, of aantonen dat het volume voorgeladen HFK al eerder op de EU-markt is gebracht en dus wordt hergebruikt.

Meer informatie is opgenomen in ‘Information for importers of equipment containing fluorinated greenhouse gases on their obligations under the EU F-gas Regulation’, een document van de Europese Commissie dat vorige maand werd gepubliceerd.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.