Datacentrakoeling, General, Marktsensor, Milieu, Nieuws, Products

23-06-2017

Duurzame koeling voor ‘datahotel’ op mediapark Hilversum

Duurzame koeling voor ‘datahotel’ op mediapark Hilversum
Gisteren tekenden duurzame-energieleverancier Ennatuurlijk en mediatechnologiebedrijf NEP The Netherlands een overeenkomst voor het leveren van CO₂-arme koude aan het datacenter van NEP op het Hilversumse Media Park. Dit systeem, waarbij gebruik wordt gemaakt van aardkoeling, moet tot duurzamer energiegebruik leiden, zowel voor het mediahart als voor de gemeente Hilversum in het algemeen.

Met de ondertekening van de leveringsovereenkomst verzekeren Ennatuurlijk en NEP het gebruik van CO₂-arme koude voor de koeling van het datahotel van NEP op het Media Park. Dit datahotel is feitelijk een Tier 3-datacenter dat meer dan tachtig racks met servers en andere technische mediasystemen telt. Herman Exalto, commercieel directeur van Ennatuurlijk, en Nico Roest, COO van NEP, plaatsten hun handtekening onder de leveringsovereenkomst. “Per jaar vraagt ons datahotel 1.325.100 kilowattuur aan koude. Dat staat gelijk aan de hoeveelheid energie die 400 huishoudens gemiddeld per jaar gebruiken”, aldus Roest. “Ennatuurlijk en NEP verlagen dankzij deze overeenkomst de CO₂-uitstoot van ons datahotel met 60 procent.” De gemeente Hilversum ondersteunt de overeenkomst; namens de gemeente was Nicolien van Vroonhoven aanwezig, wethouder van de portefeuille wonen, natuur en duurzaamheid en monumentenzorg.

Twee vliegen in één klap

De techniek achter de koeling van het datahotel zorgt ook voor duurzamere verwarming van de NEP-kantoren in het Studio Centrum van het Media Park. Het datacenter vraagt stroom en koeling, en produceert restwarmte. Water van 13 graden Celsius dat uit een ondergrondse koudwaterbron komt, neemt de restwarmte van het datacenter op en koelt zo de apparatuur. Het water warmt daarbij op tot 19 graden Celsius, wat de juiste temperatuur is om in de volgende stap van het proces de gebouwen op het Media Park te verwarmen.

Duurzaamheidsambitie

Het Media Park en de gemeente Hilversum richten hun pijlen al langer op duurzaamheid. Zo levert Ennatuurlijk al CO₂-arme warmte en koude aan andere gebouwen op het Media Park en vinden er verkennende gesprekken plaats om energiebesparende maatregelen te treffen in de gemeente. “Dit is een hele slimme manier om op weg te gaan naar een zuinige mediasector. Dit soort creatieve oplossingen is nodig voor een CO₂-neutraal Hilversum”, aldus wethouder Nicolien van Vroonhoven.

>Leestip: Onlangs bleek uit Zweeds onderzoek dat het wereldwijde elektriciteitsgebruik van datacenters de komende 13 jaar met maximaal
13 procent zal groeien. 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.