General, Nieuws, Onderwijs, Techniek

24-05-2017

Gezocht: Technische bedrijven die gastlessen en bedrijfsbezoeken willen organiseren

Gezocht: Technische bedrijven die gastlessen en bedrijfsbezoeken willen organiseren
Technische bedrijven kunnen zich sinds kort aanmelden voor 'Gastlessen, zó geregeld'. De nieuwe kosteloze landelijke dienst werd ontwikkeld door TechniekTalent.nu en brengt scholen in het voortgezet onderwijs en bedrijven die een gastles of een bedrijfsbezoek willen organiseren, bij elkaar. Hoe meer bedrijven zich aanmelden, hoe sneller en makkelijker er matches tussen scholen en bedrijven tot stand kunnen komen, aldus de organisatie.

De vraag naar goed opgeleide technici zal de komende jaren alleen maar toenemen. Jongeren hebben echter niet altijd een juist beeld van werken in de techniek. Daarom is het contact tussen scholen en het toekomstig werkveld, dus bedrijven in de regio, zo belangrijk. Edmee Maas, programmamanager bij TechniekTalent.nu: “Veel bedrijven zetten zich in om de instroom van jong technisch personeel te bevorderen. Hiervoor hebben zij behoefte aan een toegankelijk netwerk van scholen. Aan deze vraag komt ‘Gastlessen, zó geregeld’ tegemoet. Deze nieuwe dienst brengt bedrijven en scholen in de omgeving met elkaar in contact, waardoor matches ontstaan op basis van aangegeven wensen en behoeften.”

Goed voorbereid

Behalve dat ‘Gastlessen, zó geregeld’ als online ontmoetingsplaats scholen en bedrijven bij elkaar brengt, kunnen zij er ook terecht voor tips en handige hulpmiddelen zoals formats, checklists en een training. Bedrijf en school kunnen zich zo optimaal voorbereiden, waardoor een gastles of bedrijfsbezoek ‘gegarandeerd een succes’ is. Zo krijgen jongeren een goed beeld van werken in de techniek, en kunnen zij betere loopbaankeuzes maken.

Uiteenlopende praktijkvoorbeelden

De bedrijven Leertouwer en ZegersBouw vonden een match met scholen in de buurt via ‘Gastlessen, zó geregeld’, toen nog in pilotfase. ZegersBouw kreeg vijftig leerlingen van het VMBO 1e jaars Basis/Kader over de werkvloer. Riane Metzke, HRM manager bij ZegersBouw: “Ik zou ieder bedrijf aanraden ook eens leerlingen over de vloer uit te nodigen. We komen vanwege de uitstroom van ouder technisch personeel, in de toekomst handen, voeten en hersenen tekort in de technische branches. Daarom moeten we als sector nu jongeren enthousiast maken voor een baan in de techniek, en het brede palet aan mogelijkheden aan hen laten zien.”
Maarten van der Boon, werkzaam bij technisch dienstverlener Leertouwer, stond als eerste gastdocent voor klas 4 van het VMBO-tl. Doel van de gastles was de leerlingen, waaronder veel jonge meiden, te laten zien hoe dicht technologie bij hen komt, ongeacht het beroep dat zij kiezen. Van der Boon: “Ondanks dat ik ervaring heb met gastcolleges aan het HBO, vraagt het VMBO toch een andere aanpak. Zo wilde ik ervoor zorgen dat de vorm en inhoud aansloten bij de interesses, het niveau en de leeftijd van de leerlingen. Een leuke ervaring; voor de leerlingen, de docent zelf, maar ook voor mij.”

Aanmelden voor technische bedrijven

Om zicht te krijgen op hun mogelijkheden in de techniek, is het belangrijk dat jongeren uiteenlopende praktijkervaringen opdoen. Wie beter dan een technisch bedrijf in de eigen regio kan laten zien wat techniek in de praktijk inhoudt? Daarom roept TechniekTalent.nu alle technische bedrijven en bedrijven met een technische afdeling op zich aan te melden voor de landelijke dienst ‘Gastlessen, zó geregeld’. Geïnteresseerde bedrijven kunnen een bezoek brengen aan de website van het initiatief, of een mail sturen naar info@gastlessenzogeregeld.nu.

Over TechniekTalent.nu
‘Gastlessen, zó geregeld’ is een initiatief van TechniekTalent.nu, een samenwerkingsverband van technische sectoren in opdracht van werknemers- en werkgeversorganisaties. De organisatie heeft als doel jongeren te enthousiasmeren voor de techniek om daarmee technisch talent te winnen voor de technische sectoren. TechniekTalent.nu biedt scholen in het hele land kosteloos ondersteuning om meer aandacht aan techniek te besteden.
Meer informatie: www.techniektalent.nu

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.