Advies koeltechniek, CO2-emissiebeperking, Duurzaamheid, Energiebesparing, Energietechniek, General, Koelcellen en vriescellen, Koeltechniek, Marktsensor, Nieuws

31-05-2017

Grootste ‘vrieshuis-zonnepanelensysteem’ van Nederland in gebruik genomen

Grootste ‘vrieshuis-zonnepanelensysteem’ van Nederland in gebruik genomen
Afgelopen maand realiseerde Frigomundo Coldstore B.V., een vrieshuis in Zoeterwoude Rijndijk, een omvangrijk duurzaam energie-project. Het vrieshuis beschikt nu over het grootste vrieshuis-zonnepanelensysteem van Nederland.

Door een recordaantal van 5.800 zonnepanelen te installeren op 10.500 m² dak, heeft het systeem een capaciteit van 1,577 MWp (Een Wattpiek (Wp) is een meeteenheid voor de capaciteit van fotovoltaïsche cellen om zonne-energie in elektriciteit om te zetten). Dit zorgt voor de productie van 1.388 MWp per jaar. Ter vergelijking: dit zou genoeg moeten zijn om het gemiddelde energiegebruik van 300 huishoudens van 4 personen te dekken. Met het zonnedak verkleint het vrieshuis zijn Carbon Footprint  met 950 ton per jaar.

‘Groeiende behoefte aan CO2-neutrale productieketens’

Het jaarlijks energiegebruik van Frigomundo bedraagt zo’n 2.915 MWh. De zonnepanelen voorzien nu in 50 procent van deze behoefte. Wanneer de koelsystemen niet draaien, wordt het overmatige vermogen teruggeleverd aan het lokale elektriciteitsnet. “Een van de redenen om dit energieproject te starten, is dat wij een groeiende behoefte aan CO2-neutrale productieketens zien”, aldus een verklaring van Frigomundo. “Door het opslaggedeelte duurzamer te maken, beïnvloeden we op een positieve manier het milieueffect van de totale productieketens van onze klanten. Wij zijn ervan overtuigd dat we met onze duurzame aanpak een concurrentievoordeel hebben ten opzichte van andere vrieshuizen, en dat het klanten aantrekt met eenzelfde duurzame kijk op de toekomst.”

Over vrieshuis Frigomundo

Frigomundo is relatief kort (sinds 2008) operationeel en beschikt over een moderne, energie-efficiënte cascade koel/vriesinstallatie op basis van ammoniak en CO2. De restwarmte wordt gebruikt voor de vloerverwarming van de vriescellen. Middels dubbele deursystemen en isolatiesluizen wordt het wegvloeien van koude lucht uit de koel- en vriesruimten tot een minimum beperkt. Duurzaamheid is volgens Frigomundo een doorlopend proces. Ontwikkelingen op dit gebied worden daarom naar eigen zeggen ‘nauwgezet gevolgd en waar mogelijk geïmplementeerd’.

Klik hier voor meer informatie over Frigomundo.

> Leestip: Eind vorig jaar werden bij koolteler Gebroeders Kos in het Noord-Hollandse Oudkarspel 1.892 zonnepanelen geplaatst. Daarmee kan per jaar 500.000 kWh aan stroom worden opgewekt, voor de teelt en gekoelde opslag van biologische kool.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.