Advies koeltechniek, General, Koelcellen en vriescellen, Nieuws, Supermarktkoeling

11-07-2017

‘Ingevroren groenten en fruit behouden vaker hun voedingswaarde dan gekoelde producten’

‘Ingevroren groenten en fruit behouden vaker hun voedingswaarde dan gekoelde producten’
Onderzoek heeft eerder al aangetoond dat verse groenten en fruit vaak worden geplukt vóór hun piekrijpheid. De voedings-eigenschappen ervan worden vervolgens beïnvloed tijdens opslag en transport bij temperaturen boven het vriespunt. Bevriezing van fruit en groenten kan een oplossing zijn voor dit probleem, maar in de publieke opinie wordt bevriezing nog altijd geassocieerd met achteruitgang in kwaliteit.

Onderzoekers van de Universiteit van Georgia publiceerden onlangs in het ‘Journal of Food Composition and Analysis’ de bevindingen uit een tweejarige studie waarin de voedingswaarden van bevroren, verse, en vers opgeslagen groenten en fruit met elkaar worden vergeleken. Daarbij is met name gekeken naar de periode tussen de aankoop van de producten en het moment van consumptie.

Verschillende seizoensperioden

De voedingswaarden van broccoli, bloemkool, graan, bonen, groene erwten, spinazie, blauwe bessen en aardbeien zijn gedurende een periode van twee jaar onderzocht. Dat gebeurde in verschillende seizoensperioden, bijvoorbeeld van de zomer tot het najaar. De producten werden in verschillende supermarkten in Athene (Georgia, USA) gekocht, om rekening te houden met variabelen zoals groeicondities en de tijd die producten in de ‘supply chain’ doorbrengen. Bij de producten werd het gehalte L-ascorbinezuur (vitamine C) en trans-β-caroteen (provitamine A) gemeten, net als de totale foliumconcentratie.

Sigificante verschillen

Direct na aankoop bleek het gehalte van deze voedingsstoffen bij vers, gekoeld en bevroren voedsel niet significant te verschillen. Na vijf dagen werden echter wel significante verschillen waargenomen: bij het gekoeld opgeslagen voedsel waren de gemeten gehaltes lager dan bij de ingevroren proefmonsters. Het algemene geloof van consumenten dat gekoeld bewaard voedsel aanzienlijk meer voedingswaarde heeft dan zijn bevroren tegenhanger lijkt daarmee te zijn weerlegd.
Klik hier voor de studie (pdf) op de website Frozen Food Facts.

Bron: IIF/IIR

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.