General, Nieuws, Techniek

13-03-2017

ISSO brengt geactualiseerde versie ‘Kleintje Koellast’ uit

ISSO brengt geactualiseerde versie ‘Kleintje Koellast’ uit
In 2010 publiceerde kennisinstituut ISSO 'Kleintje Koellast', dat een methode biedt voor de koellastberekening van woningen en andere gebouwen. Onlangs is 'Kleintje Koellast' aangepast aan de gemiddelde situatie in hedendaagse gebouwen. Bovendien is de methode uitgebreid: het is nu mogelijk om met een situatie te rekenen waarin tijdelijk een iets hogere binnentemperatuur wordt geaccepteerd. 

Kleintje Koellast, beschikbaar voor abonnees van de ISSO-kennisbank, geeft een beschrijving van de koellastberekening en geeft aan welke componenten hier een rol bij spelen. Daarna beschrijft het handzame naslagwerk een methode waarmee de binnentemperatuur bij een bepaald koelvermogen wordt vastgesteld. Het voordeel van dit handzame hulpmiddel is dat er veel minder hoeft te worden ingevoerd dan bij uitgebreide computerprogramma’s. Er bestaan weliswaar ook sterk vereenvoudigde stationaire modellen, maar die houden geen rekening met accumulatie en beschaduwing. De berekeningsmethode in dit ISSO-kleintje is een tussenvorm: hij is op een aantal punten vereenvoudigd, maar houdt wel rekening met deze twee aspecten.

Besparing op energiegebruik

De herziening van Kleintje Koellast is bijgewerkt naar hedendaagse situaties. De methode houdt bijvoorbeeld rekening met het energiegebruik van onder meer adapters, lcd-schermen en led-lampen. Ook kan worden gerekend met een situatie waarin een tijdelijke verhoging van de binnentemperatuur met 1 of 2° C wordt toegestaan, bijvoorbeeld tijdens een hittegolf. Deze tijdelijke temperatuurverhoging geeft een besparing op de benodigde koelcapaciteit en het energiegebruik. De methode is ook geschikt om de binnentemperatuur te bepalen bij beperkte of gebrek aan koeling.

Kleintje Koellast is verkrijgbaar via kennisbank.isso.nl; gebruikers van de online versie via de ISSO-Kennisbank hebben automatisch toegang tot de bijgewerkte editie.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.