Advies koeltechniek, Beurzen evenementen, Dossier Koudemiddelen, Dossiers, Duurzaamheid, Energiebesparing, General, Klimaatsystemen, Nieuws, Products

20-06-2017

Klimaatsysteem IntrCooll wint  KNVvK Innovatie Award 2017

Klimaatsysteem IntrCooll wint  KNVvK Innovatie Award 2017
foto: Hans Reinders van Oxycom (rechts) krijgt de KNVvK Innovatie Award uitgereikt door KNVvK-voorzitter Peter Augustinus.
Tijdens het congres 'Koudemiddelen, the next step', dat op 13 juni plaatsvond bij Aeres Tech in Ede, heeft Peter Augustinus - voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koude (KNVvK) de KNVvK Innovatie Award uitgereikt. De congresdeelnemers konden na een pitch-ronde op hun favoriete innovatie stemmen. Er werden vier innovaties gepitcht, die eerder door een vakjury waren uitgekozen. De criteria waren daarbij de mate van innovatie en duurzaamheid, en de marktkansen van de innovatie. Het klimaatsysteem IntrCooll van Oxycom Fresh Air werd uiteindelijk tot winnaar uitgeroepen.

IntrCooll is een koelsysteem voor grote ruimten, zoals productiehallen. “Het systeem koelt verse buitenlucht door een zeer efficiënte combinatie van indirecte en directe verdampingskoeling”, aldus Hans Reinders, CEO van Oxycom Fresh Air. Daarbij wordt in de eerste stap lucht door een water-luchtwisselaar voorgekoeld, waarna het in de tweede stap adiabatisch verder wordt gekoeld. Dat gebeurt door middel van de Oxyvap, een door Oxycom ontwikkelde hoogefficiënte directe verdampingskoeler, gemaakt van niet-organisch, corrosiebestendig, antimicrobieel materiaal. Tegelijkertijd produceert de Oxyvap ook het koude water dat in de eerste stap van het koelproces wordt gebruikt.

‘Krachtigste koelmiddel uit de natuur’

Volgens Reinders koelt de IntrCooll buitenlucht af tot ruim onder de nattebol-temperatuur. “Dat is bij directe verdampingskoelers fysisch onmogelijk. Er wordt een minimale hoeveelheid vocht aan de lucht toegevoegd, wat de kwaliteit van de binnenlucht ten goede komt.” Deze techniek levert volgens Reinders 80 tot 90 procent energiebesparing ten opzichte van airconditioningtechnologie, terwijl de Energy Efficiency Ratio (EER) veel hoger is: 30 tot 40 tegenover 3 tot 4. “Dat doen we met water, het krachtigste koelmiddel dat de natuur te bieden heeft.”
In zijn reactie op het feit dat hij als winnaar uit de bus kwam stelde Reinders dat hij de congresgangers die op hem stemden ‘moedig’ vindt. “Ons systeem is niet gebaseerd op traditionele koeltechniek. Wat dat betreft voel ik me als in het hol van de leeuw. Des te mooier dat we hier deze award hebben gewonnen.”

Doorzettingsvermogen

Uit het dankwoord van Reinders bleek verder dat er veel doorzettingsvermogen nodig is om met een innovatie als deze een plek in de koeltechniek te veroveren. Vijftien jaar geleden richtte hij Oxycom op om energiebesparende systemen op de markt te brengen. Het mislopen van een grote order leidde tot het verlies van zijn bedrijf. “Door een extra hypotheek op mijn huis te nemen, kon ik het bedrijf in 2009 terugkopen. Ik was ervan overtuigd dat onze energiebesparende techniek toekomst had”, zo vertelt hij. Inmiddels blijkt hij gelijk te hebben gehad. Het IntrCooll-systeem draait nu bij diverse bedrijven waar de beloofde besparingen worden gerealiseerd.

Overige nominaties: Triple Aqua

Ook Triple Aqua van Coolmark drong door tot de eindronde van de KNVvK Innovatie Award. Deze innovatie werd gepitcht door Huibert Baak van Coolmark. Ten opzichte van traditionele systemen kan TripleAqua volgens Baak een energiebesparing tot 50 procent opleveren. Het is een Nederlandse uitvinding, die gebruikmaakt van het natuurlijke koudemiddel Propaen. Dit mengsel van propaan en propyleen heeft een GWP van 3. De belangrijkste onderdelen van het systeem zijn een warmtepomp, drie waterleidingen door het gebouw en een hoogrendement afgiftesysteem, bestaande uit fancoil units. Daarnaast is het systeem voorzien van twee buffervaten: een voor warmte die als restproduct wordt opgeslagen als het pand wordt gekoeld, en een voor koude die vrijkomt bij verwarmen.

Overige nominaties: Coldshift

Ook ColdShift was door de jury geselecteerd. Op het congres presenteerde ontwikkelaar Sietze van der Sluis dit systeem waarmee een koelsysteem wordt aan- en afschakeld op basis van energieprijzen. De gewenste temperatuur blijft daarbij gehandhaafd, dankzij de intelligente zelflerende elektronica van het systeem. In een proef bij twee supermarkten werd dankzij de inzet van het Coldshift-systeem 15 procent op de energiekosten bespaard. Door flexibel in te spelen op het wisselende aanbod op de energiemarkt levert het systeem volgens Van der Sluis ook een bijdrage aan de transitie naar duurzame energievoorziening.

Overige nominaties: Ammoniak DX

De vierde innovatie die de jury uitkoos om te worden gepitcht tijdens het congres, was Ammoniak DX van Glerum Koel- en Klimaattechniek. Robert Glerum wees in zijn presentatie op de hoge energetisch rendementswaarde van ammoniak. Een belangrijk nadeel aan dit koudemiddel is de hoge kostprijs van koelsystemen die ermee kunnen werken; vooral bij kleine installaties is dat een obstakel. In een nieuw ontwerp op basis van directe expansie (DX) heeft Glerum hier een doorbraak in gerealiseerd. “Het systeem werkt goed en is toekomstbestendig”, aldus Glerum.

>Leestip: Tijdens het congres ‘Koudemiddelen, the next step’ werden ook verschillende presentaties over andere onderwerpen gegeven, zoals over de veiligheid van propaaninstallaties en over het ‘grootste CO2-koelproject ter wereld’. Op de congreswebsite kunnen de powerpoint-bestanden van deze – en andere presentaties en sessies – worden ingezien.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.