Airconditioning, General, Klimaatsystemen, Luchtbehandelingskasten, Nieuws

26-04-2017

Nieuw legionelladetectie-apparaat gaat experimentele fase in

Nieuw legionelladetectie-apparaat gaat experimentele fase in
Onder coördinatie van de Italiaanse fabrikant Clivet is de experimentele fase gestart van een apparaat waarmee de bacterie Legionella pneumophila kan worden opgespoord. De Legionella-bacterie is verantwoordelijk voor de zogeheten Veteranenziekte (ook wel legionairsziekte of - officieel - Legionellose genoemd) en kan ook in koeltorens voorkomen.

Cooling Post schrijft dat het Project POSEIDON (Plasmonic-based autOmated lab-on-chip SEnsor for the rapid In-situ Detection of LegiONella) door de Europese Commissie wordt gesteund met meer dan 4 miljoen euro aan financiering. Met het project streeft men ernaar om het risico op legionellaverontreiniging te voorkomen, door een apparaat te ontwikkelen dat in real-time waarschuwt bij detectie van legionellabacteriën.

Proeven met bacteriën

Hoewel de resultaten met het prototype van de legionella-detectiesensor nog niet optimaal zijn, stelt Clivet dat het werk aan de machine goed vordert. Drie van Clivets ELFOFresh 70 luchtvernieuwings- en zuiveringsunits staan klaar om in het laboratorium van Clivet zelf een aantal experimenten te ondergaan, waarbij in eerste instantie onschadelijke synthetische monsters van de legionellabacterie worden gebruikt. Na deze testfase worden de Clivet-units overgebracht naar een extern laboratorium, waar onder beveiligde omstandigheden proeven worden uitgevoerd met ‘echte’ bacteriën.

Europees consortium

Het driejarige project wordt gecoördineerd door Clivet, binnen een consortium van bedrijven uit heel Europa, waaronder Protolab (Italië), Catlab (Spanje), Metrohm Applikon (Nederland) en Uppsala University (Zweden).

Klik hier voor nadere informatie op de website van Clivet.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.