Airconditioning, General, Marktsensor, Nieuws, Products

22-06-2017

NVKL: ‘Missers’ bij het gebruik van airconditioning

NVKL: ‘Missers’ bij het gebruik van airconditioning
Met de huidige buitentemperaturen wordt in veel kantoren, bedrijfspanden en woonhuizen dankbaar gebruikgemaakt van airconditioning. Zeker in het bedrijfsleven is een comfortabel binnenklimaat een 'hot' item, omdat het invloed heeft op de productiviteit van mensen. 'Helaas betekent een airco hebben niet in alle gevallen dat het ook goed toeven is', zo stelt de Nederlandse Vereniging voor ondernemingen op het gebied van Koudetechniek en Luchtbehandeling (NVKL).

De NVKL constateert ieder jaar opnieuw dat airconditioners niet goed zijn onderhouden, niet goed zijn ingeregeld of in het ergste geval helemaal niet goed zijn geïnstalleerd. De vereniging benadrukt daarom het belang van optimale instelling en onderhoud door een gecertificeerd installateur.

Installatie na berekening

Een goede koeltechnische installateur schuift volgens de NVKL niet een paar dozen naar binnen, maar berekent een aantal zaken voordat de airconditioner wordt opgehangen. Hij kijkt naar zaken als de benodigde koellast, de isolatiewaarden van muren, daken en vloeren, de inhoud van de ruimte, locatie van ramen en deuren en de aanwezige ventilatie. De klant krijgt dan een installatie die bij hem past, en niet eentje die bijvoorbeeld een te groot vermogen heeft, met tochtklachten, sterk schommelende temperaturen en hogere energiekosten tot gevolg.

Optimale instelling

Na het installeren, regelt een erkende installateur de installatie goed in. Dit betekent dat de airconditioning optimaal wordt ingesteld voor wat betreft comfort en energiezuinigheid. Wat vooral niet moet gebeuren, is dat de eindgebruiker zelf aan de knoppen gaat draaien of dit door iemand laat doen die hier niet voor is gecertificeerd. Volgens de F-gassenwetgeving mogen in Nederland alleen monteurs met een F-gassendiploma, in dienst bij een F-gassengecertificeerd bedrijf, aan koeltechnische installaties sleutelen. Dat is niet voor niets zo: anders is er niet alleen kans op koudemiddellekkage, maar ook op een slecht werkende airco.

Zuiniger en efficiënter door goed onderhoud

Wie gebruikmaakt van een airconditioningsysteem doet er verstandig aan het regelmatig te laten onderhouden. Een installatie die goed wordt onderhouden, werkt zuiniger en efficiënter, zorgt voor een beter comfort en is beter voor de luchtkwaliteit in huis of kantoor. De laatste tip van het koudefront is dat het belangrijk is de temperatuur van de airconditioning niet te laag in te stellen. Een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals verkoudheid. Het advies is om het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet groter dan 6 °C in te stellen. Een paar graden koelen is voldoende, het verbetert het leef- en werkklimaat al enorm.

Eindgebruikers die de installatie van airconditioning overwegen, vinden op www.nvkl.nl installateurs die gecertificeerd zijn en voldoen aan nog meer kwaliteitseisen. Bovendien kent de NVKL een geschillenregeling. “Wie zaken doet met een NVKL-erkende installateur krijgt gegarandeerd een goed eindresultaat”, aldus de vereniging.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.