General, Marktsensor, Nieuws, Onderwijs

08-03-2017

2016: ‘Succesvol jaar voor technische sector’

2016: ‘Succesvol jaar voor technische sector’
Technisch Nederland kan tevreden terugkijken op de in 2016 behaalde omzet. Meer dan de helft van de bedrijven realiseerde het afgelopen jaar een omzetstijging. Hiermee bouwt de sector voort op de ontwikkeling in 2015, toen 45 van de technische bedrijven groei lieten zien. Deze cijfers zijn gepubliceerd in de tweede editie van de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd onder 1.164 respondenten uit de technische branche.

Behalve een positief kalenderjaar in 2016 zijn de verwachtingen voor 2017 ook goed. 56 procent van de onderzochte bedrijven verwacht dit jaar een omzetgroei. Interessant is de vraag hoe zij dit gaan realiseren. De meest genoemde maatregel is het optimaliseren van werkprocessen (27 procent). Daarna volgt het opleiden van medewerkers, met 21 procent. Het innoveren van producten of diensten sluit de top drie af (12 procent).

ROVC1
Figuur 1: Maatregelen om de omzetdoelstelling te behalen (klik op de tabel om hem te vergroten.

Belangrijkste marktontwikkelingen

Naast financiële cijfers worden in de TechBarometer ook de belangrijkste marktontwikkelingen benoemd. Allround inzetbaarheid wordt samen met het bijbrengen van technische kennis en kunde als belangrijkste ontwikkeling genoemd; beide scoren 20 procent. De sector geeft hiermee aan dat het bijscholen van technici en de inzet van vakbekwaam, multi-inzetbaar personeel zwaarwegende onderwerpen zijn.
John Huizing, algemeen directeur bij ROVC Technische opleidingen: “Het herstel van de Nederlandse economie zet in 2017 door en dat is merkbaar in de technische sector. Goed nieuws, maar het geeft ook de nodige uitdagingen. Het aanbod van allround inzetbare technici blijft dun. De slagkracht van de economie is gebaat bij een structurele en gemeenschappelijke aanpak van werven en inzetten van technisch talent. Opleiden speelt hierbij een belangrijke rol. 2017 staat in het teken van nog meer zaaien, samenwerken en het aangrijpen van andere initiatieven. Denk aan zij-instromers en het opzetten van bedrijvenscholen om meer technisch talent te ontwikkelen.”

De ROVC TechBarometer geeft inzicht in relevante trends voor de technische branche. Het rapport is gratis aan te vragen via de website van ROVC.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.