Datacentrakoeling, Duurzaamheid, Energiebesparing, General, Koeltechniek, Nieuws

17-02-2017

‘Technologische doorbraak voor energiereductie en warmtehergebruik in datacenters’

‘Technologische doorbraak voor energiereductie en warmtehergebruik in datacenters’
De Nederlandse start-up Asperitas lanceert binnenkort het concept Immersed Computing, een platform met oplossingen voor energiebesparing en warmteafvoer in datacenters. Immersed Computing bestaat uit een combinatie van nieuwe technologie en een nieuwe manier van werken. Het is ontwikkeld met het oog op drie uitdagingen waar de datacenter-industrie mee heeft te maken: duurzaamheid, efficiëntie en flexibiliteit.

Aan de basis van de oplossingen van Asperitas staat ‘total liquid cooling’. Volgens de bedenkers gaat het om ‘unieke technologie’, door het gebruik van natuurlijk convectie. Het resultaat daarvan is een minimalisering van zowel de facilitaire infrastructuur als de benodigde koelinstallaties.

Geïntegreerd vloeistofgekoeld systeem

De eerste totaaloplossing voor cloud-datacenters die Asperitas binnenkort introduceert, is de AIC24. Deze gesloten module is het eerste vloeistofgekoelde systeem (watergekoelde olie-onderdompeling) dat gebruikmaakt van natuurlijke convectie. De AIC24 is een plug-en-play-module waar de IT en ondersteunende infrastructuur zo veel mogelijk in is geïntegreerd. Hierdoor kan de energie-footprint van IT en infrastructuur volgens Asperitas minimaal met 50 procent worden gereduceerd, terwijl de IT-efficiëntie wordt geoptimaliseerd. Hergebruik van warmte is daarbij een serieuze optie, doordat de AIC24 de warmte van de IT-apparatuur afvoert in de vorm van warm water. De oplossingen van Asperitas maken een high density-omgeving (lees: veel vermogen/capaciteit per vierkante meter) mogelijk, tot 22 kW IT load per module.

Test in Oostenrijkse datacenterstructuur

Asperitas werkt sinds 2015 aan de technologie, samen met verschillende ontwikkelpartners. De belangrijkste engineering partner is ADSE, een specialist met een achtergrond in aerospace en defensietechnologie. De AIC24-productie vindt plaats in Nederland, bij Brink Industrial. Een andere belangrijke partner is de Universiteit van Leeds. Onderzoekers van dit instituut zijn vergevorderd op het gebied van R&D met betrekking tot vloeistofkoeling voor datacenters, en zijn betrokken bij verschillende lopende pilots. Op dit moment loopt er bijvoorbeeld een pilot met de Vienna Scientific Cluster (VSC), een datacenter-infrastructuur waar vijf Oostenrijkse universiteiten gebruik van maken. De Asperitas-oplossing wordt hier momenteel operationeel in getest. Andere ontwikkel- en technologiepartners zijn SIMS, Super Micro, Total, SmartDC, Tebodin en Green IT Amsterdam. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland erkent Asperitas als innovatieve en cleantech start-up. Het heeft een innovatiekrediet verleend aan het bedrijf.

Immersed Computing en het portfolio van datacenteroplossingen van Asperitas wordt op 15 maart gelanceerd, tijdens Cloud Expo Europe & Data Centre World in Londen.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.