General, Marktsensor, Nieuws, Onderwijs

19-06-2017

Werkgevers openen de deuren voor nieuwe vaktalenten

Werkgevers openen de deuren voor nieuwe vaktalenten
De technische installatiebranche groeit en is permanent op zoek naar nieuwe vakmensen. Dat zorgt voor een uitdaging; krapte op de arbeidsmarkt in de techniek is immers een bekend probleem. In de regio Rijnland is mede daarom vanuit het Sectorplan voor de Technische Installatiebranche een veelbelovend traject ontwikkeld, waarin statushouders in korte tijd worden opgeleid tot elektrotechnische en werktuigkundige leerling- of hulpmonteurs in de technische installatiebranche.

Landelijk worden via het Sectorplan inmiddels ruim 50 statushouders bemiddeld naar werk. En dat is pas het begin. Tijdens een bezoek op 16 juni aan InstallatieWerk Zuid Holland, een van de opleidingslocaties, benadrukte voorzitter Doekle Terpstra van installateurskoepel UNETO-VNI dat de krapte op de arbeidsmarkt razendsnel toeneemt. “De sector zit in de lift. Mede dankzij de energietransitie verwachten we de komende jaren 20.000 vacatures. Daarom is dit initiatief zo belangrijk. Een baan in de techniek betekent een baangarantie in de nieuwe, groene economie.”

‘Samenwerking geeft impuls’

Doekle Terpstra complimenteerde tijdens het bezoek Ed de Leest, betrokken wethouder van Alphen aan den Rijn en trekker op dit terrein: “Als branche werken we graag samen met gemeenten om mensen een toekomst te geven. Samenwerkingen als deze geven de regionale arbeidsmarkt een forse impuls. En dat is nodig. Niet alleen in Zuid-Holland, maar in alle regio’s.”
Ook Bea Berndsen (directeur van het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatiebedrijf, OTIB) was aanwezig bij het werkbezoek. Zij ging in gesprek met de nieuwe vakmensen in spé en was onder de indruk van hun passie en betrokkenheid om een toekomst te vinden in de branche. OTIB heeft voor werkgevers, werknemers en werkzoekenden het Steunpunt Arbeidsmarkt Mobiliteit (SAM) in 2016 gelanceerd. Het Steunpunt is een belangrijk instrument om de arbeidsmarkt te verstevigen, vanzelfsprekend vanuit een intersectorale blik. De regionale arbeidsmarktcoaches zijn hierbij essentieel, omdat zij weten waar de arbeidsvraag en het arbeidsaanbod van de technische installatiebranche zich bevinden. Werkgevers en werknemers kunnen kosteloos een beroep doen op de arbeidsmarktcoach, om op weg te worden geholpen naar de beste match.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.