WEBLOG

Blog Bob Van den Hoogen: IJsberichten

 |  20-05-2015

Blog Bob Van den Hoogen: IJsberichten
Er gebeuren opmerkelijke dingen in de ijzige delen van onze wereld. Het zee-ijs op de Noordpool verdwijnt in rap tempo. De doortocht naar Azië die Willem Barentsz zocht, wordt reeds enkele jaren door de scheepvaart benut. Rond de Zuidpool breidt het zee-ijs zich daarentegen flink uit.

Toch is de uitbreiding van het ijsveld rond de Zuidpool ook een rechtstreeks gevolg van de toenemende opwarming van de aarde. Dat zit zo: De ijsbedekking van de Noordpool bestaat uit ijs dat op de zee drijft. Het oppervlak is hier bepalend voor de hoeveelheid ijs en die neemt snel af. Het National Snow and Ice Data Center publiceert hierover maandelijks cijfers.

IJs

De ijskappen op Groenland en de Zuidpool zijn hoge gletsjers die op land liggen. Op Groenland met een dikte van circa 2,5 km. Hier is de massa bepalend voor de hoeveelheid ijs. Sinds er met satellieten zwaartekrachtmetingen worden gedaan, weten we dat ook deze ijskappen afsmelten. De laatste jaren gaat dit afsmelten in een aanzienlijk hoger tempo. In versneld tempo stroomt er zoet smeltwater van de gletsjers op de Zuidpool naar de omringende zee. Vooral in de Antarctische zomer die nu ten einde loopt.

Zoet water

Zoet water is lichter dan het zoute zeewater en bevindt zich aanvankelijk vooral in de bovenste lagen van de zee. Zoeter water bevriest gemakkelijker dan het omringende zeewater. Vandaar de uitbreiding van het ijsveld rondom de Zuidpool. De uitbreiding van het zee-ijsveld rond de zuidpool is daarmee één van de signalen dat de opwarming van de aarde versneld.

Groenland

De ijskap op Groenland zou – als deze geheel weggesmolten zou zijn – de zeespiegel wereldwijd met 7 meter doen stijgen. De zee rond Groenland zou echter in dat geval juist dalen en wij zouden van het afsmelten verrassend genoeg niet zoveel merken. Newton leerde ons dat massa’s elkaar aantrekken. De aantrekkingskracht van deze enorme ijsmassa resulteert er in dat het omringende zeewater rond Groenland enkele meters hoger staat dan wanneer deze aantrekkende kracht er niet zou zijn. Die waterbult verdwijnt als de IJslandse ijskap er niet meer is.

Warm!

De grote meteorologische instituten rapporteerden dat 2014 het warmste jaar sinds 1880 is. De achterliggende tien jaren waren de warmste vanaf het moment dat er temperatuurregistraties bekend zijn. Voor wie van deze ontwikkelingen meer wil weten, is er op de websites van de grote meteorologische instituten NSIDC, NASA GISS, NOAA, IMAU en het KNMI interessante en betrouwbare informatie te vinden.

Dit blog schreef Ir. Bob van den Hoogen. Hij is voorzitter van STEK.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.