Marktsensor, Nieuws, Techniek

02-03-2017

CBS: ‘Grootste prijsstijging Nederlandse industrie in 5 jaar’

CBS: ‘Grootste prijsstijging Nederlandse industrie in 5 jaar’
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie lagen in januari 9,5 procent hoger dan in januari 2016, meldt het CBS. Het is de grootste prijsstijging sinds september 2011. Vooral de afzetprijzen in de aardolie-industrie waren in januari fors hoger; als de aardolie-sector buiten beschouwing wordt gelaten, kende de Nederlandse industrie in januari een prijsstijging van 4,8 procent.

In januari 2017 kostte een vat ruwe North Sea Brent-olie ruim 52 euro. Dat is bijna 78 procent meer dan een jaar eerder. In december was de prijsstijging van ruwe aardolie op jaarbasis bijna 46 procent.

Prijsontwikkeling van ruwe aardolie

De ontwikkeling van de afzetprijzen hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in januari 60,7 procent duurder dan in januari 2016. Een maand eerder was de prijsstijging nog 5,2 procent. De prijzen van de producten in de chemische industrie waren 11,8 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in deze bedrijfstak leidt een hogere olieprijs tot hogere afzetprijzen. Producten van de basismetaalindustrie waren 9,6 procent duurder dan een jaar eerder. Er is meer vraag naar basismetalen en de voorraden zijn relatief laag.

Ook producten van de voedingsmiddelenindustrie, metaalproducten- en auto-industrie lagen hoger dan een jaar eerder. Dat hangt onder meer samen met de prijsontwikkeling van agrarische grondstoffen en metalen. De prijzen in de rubber-, kunststof- en machine-industrie zijn gezakt ten opzichte van vorig jaar.

CBS Statline biedt een gedetailleerd overzicht van alle prijsontwikkelingen.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.