Koelmachines, Marktsensor, Nieuws, Regelgeving

06-07-2017

Cursus: ‘Zelf CE-markeren bij nieuwe, omgebouwde en samengestelde machines’

Cursus: ‘Zelf CE-markeren bij nieuwe, omgebouwde en samengestelde machines’
De training ‘Zelf CE-markeren bij nieuwe en om- en samengebouwde machines’ van NEN is bedoeld voor fabrikanten, ontwerpers, importeurs, inkopers en systeemintegrators van nieuwe en bestaande machines, en voor werkgevers die machines aan werknemers ter beschikking stellen. Ook is de training geschikt voor veiligheidsdeskundigen en medewerkers van technische diensten van productiebedrijven die verantwoordelijk zijn voor het veilig en betrouwbaar functioneren van machines.

Tijdens de training ‘Zelf CE-markeren bij nieuwe en om- en samengebouwde machines’ wordt de gewenste informatie op een praktische en interactieve manier overgebracht, zo stelt NEN zelf. Het norminstituut gaat er vanuit dat cursisten voldoende voorkennis hebben van de materie die in de eerste module Wet- en regelgeving machines en tweede module Risicobeoordeling machines is behandeld. Voor wie deze kennis nog ontbreekt, wordt ‘ten zeerste’ aangeraden om eerst de modules 1 en 2 te volgen.

Veiligheidseisen voor machines

Wie machines ombouwt of samenbouwt, neemt de rol van fabrikant op zich en draagt daardoor de aansprakelijkheid voor de machines. De bouwer moet kunnen aantonen dat hij of zij aan de gestelde eisen voldoet en zelf de CE-markering aanbrengen. De Machinerichtlijn omschrijft de veiligheidseisen voor machines en is vooral van toepassing bij het bouwen van machines. De Arbeidsmiddelenrichtlijn is bedoeld voor machines die al in gebruik zijn en omschrijft de minimale veiligheidsvoorschriften voor het werken met deze machines. Beide Europese richtlijnen verplichten de bouwer een risicobeoordeling uit te voeren, ook als niet-voltooide machines worden afgeleverd. De Arbeidsinspectie, verzekeringsmaatschappijen en de norm ISO 9001 eisen dat de regelgeving voor risicobeoordeling en risicoreductie wordt toegepast.

Meer informatie

Wie de cursus volgt, weet na afloop aan welke wettelijke eisen een nieuwe, omgebouwde of samengebouwde machine moet voldoen. De cursist kan zelf aan de hand van een Europees stappenplan de CE-markering aanbrengen.
Cursusduur: Eén dag van 09.30 tot 16.30 uur
Aantal deelnemers: maximaal 12
Klik hier voor meer informatie op de site van NEN.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.