Nieuws, Onderwijs

13-02-2017

Koeltechnische onderzoeksopdrachten voor bovenbouwleerlingen Havo en VWO

Koeltechnische onderzoeksopdrachten voor bovenbouwleerlingen Havo en VWO
De koel- en klimaattechniek moeten steeds meer innovatieve installaties gaan ontwerpen, en daarvoor zijn hoog opgeleide ontwerpers en projectbegeleiders op HBO- en WO-niveau nodig, zo stelt Otib. Het platform wil samen met koel- en klimaattechnische bedrijven zogenaamde 'Technasium-opdrachten' opzetten om Havo- en VWO-leerlingen voor de sector te enthousiasmeren.

Otib, het het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf, vindt het van belang dat de Koude- en Klimaattechniek bekend wordt onder Havo- en Vwo-leerlingen. Daarom heeft Otib eind 2014 voor de hele installatiebranche contact gezocht met Technasia.

Technasium: bètavakken centraal

Een Technasium is een onderwijsvorm in Nederland voor Havo en Vwo, waarbij bètavakken centraal staan. Een Technasium heeft het examenvak Onderzoek en Ontwerpen (O&O). In dit vak werken leerlingen, vanaf de brugklas tot en met het examen, in teamverband en projectmatig aan actuele bèta-technische opdrachten uit de praktijk. Op deze manier maken zij in een vroeg stadium kennis met uiteenlopende sectoren.

Onderzoeksopdrachten voor leerlingen

Het Otib Regionaal Beleidsplatform Installatietechniek Zuid Nederland, kortweg RBPI Zuid Nederland, heeft met alle Technasia in Zuid Nederland goede contacten. Dit leidde ertoe dat in 2015 een onderzoeksopdracht is geformuleerd voor de bovenbouwleerlingen. Deze onderzoeksopdracht is op twee Technasia uitgevoerd. Bij zo’n onderzoeksopdracht formuleert een bedrijf een onderzoeksopdracht op een A4’tje. De leerlingen schrijven een plan van aanpak, werken de onderzoeksopdracht uit en presenteren deze aan het bedrijf. De presentatie wordt mede beoordeeld door het bedrijf. Na bijsturing wordt het project door de leerlingen uitgevoerd. Een project moet binnen 5 maanden in zijn geheel zijn afgerond, en er wordt maximaal 12 uur aan tijdinvestering van het bedrijf gevraagd.

Participactie vanuit bedrijfsleven

Het is de bedoeling dat de Technasia-opdrachten van anderhalf jaar geleden nu een vervolg krijgen. Bedrijven uit de koude- en klimaattechniek die overtuigd zijn van het belang dat Havo- en Vwo-leerlingen kennismaken met de sector, kunnen meedoen en zelf een onderzoeksopdracht uitschrijven. Wie hierin geïnteresseerd is, kan contact opnemen met Wim Overeem (wim.overeem@nvkl.nl) of de contactpersoon van Otib uit de eigen regio.

Klik hier voor meer informatie over de Technasium-opdrachten.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.