Energiebesparing, Nieuws, Regelgeving

15-02-2017

Nieuwe Europese normen voor vaststellen energieprestatie gebouwen

Nieuwe Europese normen voor vaststellen energieprestatie gebouwen
Onder coördinatie van NEN werkten marktpartijen de afgelopen jaren aan normen voor een nieuwe Europese methode voor het bepalen van de energieprestatie van gebouwen. De nieuwe normen, die inmiddels zijn vastgelegd, zijn in lijn met de criteria van de Europese Richtlijn Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).

Gebouwen gebruiken 40 procent van de energie in Europa. Door gebouwen energiezuiniger te maken, kan dus veel worden bespaard. Daarom worden in Europa de energieprestatie-eisen steeds strenger. Met één Europese methode voor bepaling van de energieprestatie wordt inzichtelijk gemaakt hoe ver de verschillende landen met deze opgave zijn.

Berekeningen en metingen voor nieuwe en bestaande bouw

De nieuwe bepalingsmethode is vastgelegd in een set normen met betrekking tot onder andere isolatie, verwarming, koeling, ventilatie, verlichting en schakelapparatuur. Daarbij gaat het om berekeningen en metingen die zowel voor nieuwbouw als voor bestaande bouw, en zowel voor woningen als voor utiliteitsbouw gelden. De Europese landen hebben inmiddels ingestemd met het eindconcept van deze normen. Het komend half jaar worden de normen in ieder van deze landen gepubliceerd; in Nederland gebeurt dit door NEN.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.