WEBLOG

Blog Bas Roestenberg: Onderhoud

 |  22-10-2014

Blog Bas Roestenberg: Onderhoud
Het is soms lastig om particulieren en bedrijven te doordringen van het belang van onderhoud aan zaken die niet direct zichtbaar zijn.

Een auto die niet goed wordt onderhouden verbruikt meer en rijdt minder comfortabel, als er onvoldoende tijd in een relatienetwerk wordt gestoken ligt omzetverlies of eenzaamheid op de loer en wie zijn woning niet regelmatig van een schilderbeurt voorziet krijgt na verloop van tijd last van lekkages (en klagende buren). Maar een luchtbehandelingssysteem?

De neiging kan ontstaan om onderhoud aan zulke installaties vooral als een lastige onkostenpost te zien waarvan het effect toch nauwelijks merkbaar is. De kast op het dak en het bijbehorende kanalenwerk zijn doorgaans uit het zicht weggewerkt en dus ‘niet aanwezig’, en het is voor sommige eindgebruikers lastig om een direct verband te zien tussen een vervuild systeem en de gezondheid van bezoekers en gebruikers. Gezondheidsklachten kunnen immers tal van oorzaken hebben; fijnstof ademen we buiten ook in en bacteriologische infecties kun je overal oplopen. Daarnaast ontbreekt doorgaans de meetapparatuur om een stijging in energiegebruik binnen een gebouw toe te kunnen rekenen aan een vervuild luchtbehandelingssysteem.

In nummer 10 van RCC K&L staan enkele artikelen die ingaan op het belang van periodieke inspectie, onderhoud en eventuele renovatie van luchtbe-handelingssystemen – ‘de longen van een gebouw’, zoals een van de auteurs ze noemt. In de RCC-najaarseditie, die in november verschijnt, staat ‘ventilatie’ als thema centraal, een onderwerp dat hier sterk mee samenhangt. Kennisdeling en bewustwording zijn ook bij dit onderwerp van groot belang. In dat opzicht is het jammer dat luchtbehandeling slechts een zeer bescheiden plek heeft gekregen in het inhoudelijke programma van de vakbeurs Chillventa.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en advertenties af te stemmen op je interesses. Meer informatie over het gebruik van cookies.