Houdt u ook zo van uw vak?

Houdt u ook zo van uw vak?

José Komin, mede-eigenaar van IJskoud, is blij met de actieve rol van opleidend Nederland en de samenwerking tussen de private sector en opleiders. Het doet haar nadenken over wat ondernemers en werkgevers nog meer kunnen doen om de medewerkers van morgen aan te trekken.

“Pas geleden ging ik op bezoek bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA), in het kader van een accreditatie voor de bachelor-opleiding Engineering aan de faculteit Techniek. Die faculteit leidt studenten op tot de engineers van de toekomst. Onlangs was ik ook al bij de HvA, maar toen namens onze datagedreven dochteronderneming FreezerData. Zo’n dertig studenten onderzoeken en verbeteren er ons algoritme en ontwikkelen er nieuwe toepassingsmogelijkheden voor. En om mijn inleiding af te maken: kort daarna was ik bij het ROC Almere, waar ik met de mbo-opleiding en bedrijven in gesprek ging over wat bedrijven als het onze doen qua wervingsbeleid. Het doel was de opleiding helpen hun aanbod nog beter af te stemmen op wat wij als werkgevers zoeken.

Ik ben blij met deze actieve rol van opleidend Nederland. De samenwerking tussen de private sector en opleidingen wordt steeds vanzelfsprekender en steeds beter. Opleidingen kijken praktisch: wat heeft het werkveld nodig en hoe kunnen wij studenten afleveren die daaraan voldoen? Dat gaat dus de goede kant op. Dat deed mij nadenken over wat wij als ondernemers en werkgevers nog meer kunnen doen om de medewerkers van morgen aan te trekken.

Bij het ROC werd me gevraagd wat bij IJskoud ons geheim is, omdat wij relatief succesvol zijn in het aantrekken en behouden van talent. Ik kwam niet verder dan de simpele constatering ‘mijn professionals vertrouwen en verbinden, en liefde voor ons vak bijbrengen’. En hoewel dat eenvoudig klinkt, is het volgens mij de crux van ons personeelsbeleid. Ik zal uitleggen wat ik bedoel.

Wij zitten in de koudetechniek. Bij Henk, het technische brein achter ons bedrijf, stroomt geen bloed door de aderen, maar freon. Zijn liefde voor natuurkunde en techniek is gigantisch. Als gevolg daarvan heeft hij veel kennis en ervaring. Dat trekt talenten aan die van hem willen leren: specialistische kennis is een magneet voor nieuwe vakidioten. Omdat die vakidioten intrinsiek gemotiveerd zijn om te leren en goed te worden in hun vak, hoeven wij ze minder regels en minder bureaucratie op te leggen. Wij vertrouwen op hun inzicht en ambitie, en dat betaalt zich dubbel en dwars uit, onder andere met langdurige dienstverbanden.

Techniek is een geweldig vak waarin je eindeloos kunt blijven groeien. Van mechanisch tot meet- en regeltechniek, van data tot digitaal, en van koeling tot procesbeheersing. Het is aan ons als ondernemers en werkgevers om perspectief te bieden en de schoonheid van ons vak uit te dragen. Omdat oprechte liefde voor ons vak de kortste weg is naar het hart van de medewerkers van morgen.”

Warme groet,
José Komin, mede-eigenaar van IJskoud

Lees meer over