Opleidingscentrum GO° brengt kennis over koude- en klimaattechniek naar een hoger level

Opleidingscentrum GO° brengt kennis over koude- en klimaattechniek naar een hoger level

Kennis over koude- en klimaattechniek verbinden met de praktijk, is voor Opleidingscentrum GO° heel belangrijk. Wilco van der Vliet is trainer bij Opleidingscentrum GO° en heeft een commerciële achtergrond in de automotive industrie. Doordat hij goed kan communiceren, kan hij kennis over koude- en klimaattechniek op een toegankelijke manier overbrengen aan cursisten.

“Ik ben altijd in techniek geïnteresseerd geweest. Dus toen ik hoorde dat ze bij het Opleidingscentrum GO° nog trainers zochten, heb ik daar meteen op gesolliciteerd.” Aan het woord is Wilco van der Vliet, trainer bij Opleidingscentrum GO°, dat opleidingen en trainingen in de koudetechniek verzorgt.

Koudetechniek vond hij meteen interessant, ook vanwege het milieuaspect. “Warmtepompen en airco’s zijn interessante apparaten, zeker als je ze vergelijkt met cv-ketels. Ze hebben bovendien de toekomst, omdat we zo energiezuinig mogelijk zullen moeten leven, voor het behoud van de aardbol.”

Commerciële achtergrond

Hoewel techniek altijd zijn interesse heeft gehad, heeft Van der Vliet een commerciële achtergrond. “Dat benoem ik ook altijd als ik trainingen geef. Maar veel van de mensen die ik train, beginnen zelf ook met weinig kennis over de warmtepomp. Die zijn bijvoorbeeld afkomstig uit andere sectoren in de bouw of installatietechniek. Maar er zijn ook mensen uit hele andere sectoren, zoals ict-ers die graag met hun handen willen werken of horecamensen die tijdens corona thuis kwamen te zitten.”

Zijn commerciële achtergrond komt hem nog altijd goed van pas, vertelt hij. “Ik verkoop nu kennis. Ik kan mensen goed aanvoelen waardoor ik de informatie goed kan overbrengen. Communicatie is heel belangrijk in het onderwijs. Dan snappen de cursisten ook daadwerkelijk waar ze mee bezig zijn.”

Cv-monteurs

Een andere belangrijke doelgroep voor Opleidingscentrum GO° is de cv-monteur. “Zij zien dat de markt verandert en willen mee in die verandering. De techniek voor warmtepompen is heel anders dan die voor cv-ketels, soms bijna tegengesteld. Dat is voor hen af en toe wel lastig. Ze moeten anders gaan denken, omdat bij warmtepompen de energie bij lage temperaturen wordt opgewekt.”

Het aantal geïnstalleerde warmtepompen neemt in Nederland hand over hand toe. De vraag naar de cursussen en trainingen van Opleidingscentrum GO° is dan ook groot, vertelt Van der Vliet. “We zitten heel vaak vol, omdat we zitten te springen om vakmensen die hun kennis willen overdragen aan de nieuwe generatie.”

Praktijkgerichte aanpak

Het succes heeft Opleidingscentrum GO° natuurlijk voor een deel te danken aan de toegenomen vraag naar koude- en klimaattechniek. Maar doordat GO het echt praktijkgericht aanpakt, spreekt het veel cursisten aan, merkt Van der Vliet op. “Ik denk dat we het heel goed doen door een stukje praktijk aan kennis te verbinden, zodat de cursisten die in hun dagelijks werk kunnen gebruiken. We leren ze hoe ze dingen moeten aanpakken en op welke manier. Je geeft ze dus niet alleen kennis mee, maar laat ook zien hoe ze dat in de praktijk toepassen.”

Om de kennis goed over te kunnen brengen is het belangrijk dat trainers zelf ook goed op de hoogte zijn, maar er zijn ook andere dingen belangrijk, benadrukt Van der Vliet. “Je moet op een eenvoudige manier een proces kunnen uitleggen in Jip-en-Janneke-taal en de vragen van cursisten goed kunnen interpreteren.”

Vakpaspoort

Het praktijkgerichte onderwijs is op verschillende niveaus gericht, legt Van der Vliet uit. ”In de koude- en klimaattechniek hebben we aanbod over de volle breedte, van F-gassen tot natuurlijke koudemiddelen (ACB) en van basis tot verbreding. De cursisten leren bij ons over installatie, maar ook inbedrijfstelling en service en onderhoud komen aan bod. We bieden vanaf het nieuwe leerseizoen ook een certificering aan voor de vakmanschapsroute warmtepompen. Zo kan de klant zien welke kwalificaties de monteur heeft, want deze worden weergegeven in het vakpaspoort.”

Opleidingscentrum GO°

Opleidingscentrum GO° is hét opleidingscentrum voor de koude- en klimaattechnische branche. De officiële opleidingen en trainingen worden verzorgd in het Expertisecentrum Koudetechniek van Aeres Tech. Hier wordt getraind in de dagelijkse werkomgeving, waar het geleerde direct in de praktijk kan worden gebracht.

Want met de vele innovaties, nieuwe technieken, nieuwe warmte- en koude bronnen, blijft werken in onze branche afwisselend en uitdagend. Daarom biedt Opleidingscentrum GO° dé oplossing met de perfecte aansluiting in de koudetechniek tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Met GO° zorg je ervoor dat je kennis en certificeringen te allen tijde up-to-date zijn en blijven.

Meer informatie:

  • Ga naar de website www.opleidingscentrum-GO.nl voor meer informatie.
  • Ben jij installateur, monteur of adviseur en houd jij je bezig met advies, installatie, plaatsing en onderhoud van warmtepompen? Kom dan naar hét kennisevenement op het gebied van warmtepompen op 8 juni 2023; de Dag van de warmtepomp. Je kunt je nu al aanmelden!
Thermofysische eigenschappen van commerciële PCM's voor airconditioning

Thermofysische eigenschappen van commerciële PCM's voor...

Een Italiaans onderzoeksteam heeft vijf commerciële faseveranderingsmaterialen (PCM's) voor toepassing in airconditioning bestudeerd. In...

voor online en print campagnes

Brancheplan Verpakkingen levert resultaten op

Twee jaar geleden gingen Techniek Nederland en de Federatie Elektrotechniek (FEDET) met een aantal deelnemers vanuit de keten van start met het...

foto: BAM

Schiphol verduurzaamt pier met warmtepomp

Schiphol en BAM zijn gestart met de grootschalige vervanging van de klimaatsystemen op pier E. In plaats van verwarming met gasketels, komt er een...

Horos is nieuwe distributeur hydronics- en rooftopproducten Panasonic

Horos is nieuwe distributeur hydronics- en rooftopproducten Panasonic

Panasonic heeft Horos Klimaattechniek aangesteld als nieuwe distributeur van de hydronics- en rooftopproductreeksen voor de utiliteit en industrie in...

Digitale werknemersassistentie in de 'smart factory' van Wilo in Dortmund
(Afbeelding: Wilo SE).

Pompenfabrikant Wilo wint 'slimme productie'-award voor...

Wilo Group heeft de Microsoft Intelligent Manufacturing Award 2024 (MIMA) ontvangen. De fabrikant van pompen en pompsystemen kreeg de award vanwege...

Productie van buizen bij Henco.

Henco start productie van voorgeïsoleerde HVAC-buizen

De Belgische fabrikant Henco, die onder andere buizen en fittingen voor HVAC-installaties levert, start met de productie van voorgeïsoleerde buizen....

Carrier zet nieuwe serie HFO-machines voor datacenterkoeling in de markt

Carrier zet nieuwe serie HFO-machines voor datacenterkoeling in de...

Carrier heeft met de AquaForce 30XF een nieuwe serie koelmachines voor datacenters geïntroduceerd. De luchtgekoelde HFO-schroefkoelmachines zijn...

PvE Gezond Binnenklimaat Langdurige Zorg moet leefomgeving cliënten verbeteren

PvE Gezond Binnenklimaat Langdurige Zorg moet leefomgeving cliënten...

Een Programma van Eisen (PvE) Gezond Binnenklimaat was er al voor scholen, kantoren en woningen. Nu is er ook een voor de langdurige zorg. De...