Het grotere plaatje zijn we samen

Het grotere plaatje zijn we samen

Toen ik lang geleden directeur werd van IJskoud was ik een stuk jonger, ambitieus en vastbesloten om dingen 'anders' te doen. Hoe dat er dan precies uit moest zien, wist ik nog niet helemaal, maar alles moest anders.

Omdat ik weinig tot geen ervaring had als directeur - en al helemaal niet van een technisch bedrijf - lag al mijn focus op mezelf en het bedrijf dat ik samen met Henk naar grotere hoogtes wilde stuwen. In mijn drang om kosten te besparen zegde ik bijna het lidmaatschap van onze branchevereniging NVKL op. Wat kon ik nou hebben aan zo’n club? Ik ging het allemaal anders doen!

Inmiddels zijn we bijna twee decennia verder. En ben ik blij dat ik tijdig tot inkeer ben gekomen. Naarmate ik verder kwam in mijn carrière, kwam ook het vermogen om de blik naar buiten te richten. Om te kijken, uit te zoomen en het grotere plaatje te zien. Ja, ik runde een bedrijf, maar dat bedrijf stond niet op een eiland. Het was een actief onderdeel van een groter geheel. En in een vakgebied waar zo veel zo snel verandert als in de koelinstallatietechniek, kun je je maar beter goed verhouden tot je vakgenoten en de ontwikkelingen die zij vormgeven.

Inmiddels zit ik, als eerste vrouw ooit, in het bestuur van de NVKL. Ik focus me daar op de ontwikkelingen in het vakonderwijs. Omdat iedere monteur die met koudemiddelen werkt nu gecertificeerd moet worden en ook iedere zeven jaar opnieuw examen moet doen, wordt er momenteel veel nieuwe lesstof gemaakt. Nu weet u ongetwijfeld ook dat de gemiddelde monteur niet zo’n boekenwurm is en liever praktisch aan de slag gaat. En in een krappe arbeidsmarkt als de onze is iedere (potentiële) monteur die we verliezen omdat hij tegen de theoretische opleiding aanhikt, er eentje te veel. Daarom zet ik me met veel energie in om de opleidingen zo praktisch en toegepast mogelijk te maken.

Zo draag ik, al is het maar een beetje, heel concreet mijn steentje bij aan de ontwikkeling en toekomst van ons vakgebied. En ik nodig u vandaag allemaal uit om dit ook te doen. Dat kan op veel manieren. Lid worden, kennis delen, verantwoordelijkheid nemen, evenementen bezoeken; er is altijd een invulling die past bij uw agenda en ambitieniveau.

We staan als koelinstallatiebranche voor grote uitdagingen. We moeten zorgen dat ons vak zich aanpast aan een snel veranderende wereld, terwijl we er ook voor zorgen dat we talent blijven boeien en binden. Dat kunnen wij als bestuur van de NVKL niet alleen: dat moeten we met zijn allen doen. We moeten elkaar erkennen en herkennen, en samenwerken. Hoe druk met - en gefocust op - uw eigen bedrijf u ook bent, ik hoop dat u ook het grotere plaatje ziet.

Samen kunnen wij het écht anders doen.

Warme groet,
José

Lees meer over

Constructie van een kogelkraan (bron: Flow Control).

Zo werkt het! Kogelkranen

Een afsluiter is een appendage om de doorstroming van een vloeibaar of gasvorming medium te regelen of volledig te blokkeren. Afsluiters zijn er in veel soorten en maten. In de koeltechniek worden voornamelijk klepafsluiters, kogelkranen en vlinderkleppen gebruikt. In deze editie van Zo werkt het! staat de werking van kogelkranen centraal.

Compressordamp- versus vloeistofinjectie bij dampcompressiecycli

Compressordamp- versus vloeistofinjectie bij dampcompressiecycli

Om isotherme compressie te benaderen en de prestatiecoëfficiënt (COP) van dampcompressorcycli te verbeteren, is het mogelijk om een meertrapscompressor aan te passen aan een overstroomde enkeltraps-compressor.

Foto: Ground Picture / Shutterstock.

Opleiding Smart Cooling voor havisten

Goed personeel is lastig te vinden én te behouden. NVKL wil daarom investeren in het opleiden van een geheel nieuwe doelgroep: gediplomeerde havo-leerlingen.

Dampcompressiesysteem aangestuurd door een organische rankinecyclus

Dampcompressiesysteem aangestuurd door een organische rankinecyclus

Onderzoekers uit India hebben een dampcompressiesysteem met dubbele verdampers gecombineerd met een organische rankinecyclus. De wetenschappers analyseerden hiervan de COP, exergie-efficiëntie, totale kosten en terugverdientijd, bij toepassing van verschillende koudemiddelen.

Foto: Aeres Tech.

BBL-studenten zoeken technische leerbedrijven

Uit onderzoek blijkt dat er bij diverse ROC's in Nederland leerlingen zijn die nog geen BBL-werkplek hebben gevonden. NVKL roept bedrijven op zich te melden.

Een vulpen van Einstein uit de collectie van Rijksmuseum Boerhaave.  Of hij de brieven hiermee geschreven heeft is onbekend.

Museum vindt brieven van Einstein aan Kamerlingh Onnes

In de archieven van van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden zijn drie brieven ontdekt die Albert Einstein in 1911 aan Heike Kamerlingh Onnes schreef. Dat maakte het museum onlangs bekend. De brieven bieden een fascinerende inkijk in een opmerkelijk moment in de geschiedenis van de natuurkunde.

Nieuwe hogedrukvlotterklep van GEA AWP voor koel- en vriesprocessen

Nieuwe hogedrukvlotterklep van GEA AWP voor koel- en vriesprocessen

AWP, onderdeel van de GEA Group, heeft een nieuwe hogedrukvlotterklep ontwikkeld voor koel- en vriesmachines met NH₃ of CO₂ als koudemiddel De HSX-hogedrukvlotterklep is ontworpen voor industriële toepassingen, zoals koelopslag, transport, chemische processen, cementproductie en de farmaceutische industrie.

Danfoss Bock-compressor wint AHR Expo Innovation Award voor Koeling

Danfoss Bock-compressor wint AHR Expo Innovation Award voor Koeling

De Bock HGX56 CO₂ T-compressor van Danfoss is bij de Amerikaanse AHR Expo Innovation Awards uitgeroepen tot winnaar in de categorie Koeling. Deze jaarlijkse prijzen zijn een erkenning voor innovatieve en originele producten, systemen en technologieën die worden gepresenteerd tijdens de Air-Conditioning, Heating, Refrigerating Exposition, waarvan de volgende editie in februari 2025 plaatsvindt.