
‘Aanhoudend tekort aan technici leidt tot stagnatie economische groei’
Het kwalitatief en kwantitatief tekort aan technici neemt nog altijd toe, en werkgevers verwachten hier geen verandering in. Dit blijkt uit de TechBarometer van opleidingsinstituut ROVC.
ROVC TechBarometer is een onderzoek onder ruim 1.200 respondenten uit de technische branche. Volgens de deelnemers aan het onderzoek zorgt het aanhoudende personeelstekort voor drukte en stress op de werkvloer. Daarnaast geeft 18 procent aan dat het tekort aan menskracht leidt tot stagnatie in de groei van de organisatie. Ook geeft een kwart van de respondenten aan dat het ontbreken van de benodigde kennis en talenten ertoe leidt dat er sneller fouten worden gemaakt.
Onderlinge concurrentie bij personeelswerving
Al vijf jaar op rij ondervinden technische organisaties problemen door het personeelstekort. Het merendeel (41 procent) hiervan had te maken met zowel een kwalitatief als kwantitatief tekort. Een kwart (23 procent) merkte alleen een kwalitatief tekort, en 12 procent geeft aan dat ze mankracht misten. Onderlinge concurrentie op het gebied van het werven van personeel wordt een steeds grotere ergernis binnen de technische branche.
Bijbrengen van kennis en kunde
Het tekort aan technici wordt momenteel aangewezen als een van de drie belangrijkste ontwikkelingen voor technische organisaties. Daarnaast worden het borgen en bijbrengen van kennis en kunde (20 procent) en de allround inzetbaarheid van technici (19 procent) benoemd als de belangrijkste ontwikkelingen. “Er wordt al jaren veel gesproken over het tekort aan technici”, aldus John Huizing, directeur bij ROVC. “Technische organisaties hebben niet het idee dat dit binnenkort opgelost is en de cijfers laten zien dat het probleem zelfs groeit.”
‘Imago van de sector opschroeven’
Huizing vervolgt: “Dit heeft volgens een derde van de bedrijven nu al invloed op de concurrentiepositie van Nederland. Bedrijven ondervinden veel last van de geringe hoeveelheid beschikbare technici, maar missen ook de benodigde kennis. Het reguliere onderwijs sluit momenteel nog onvoldoende aan op de wensen van het bedrijfsleven. Een eerste stap hierbij is het opleiden van meer allround inzetbaar personeel. Het moet daarnaast weer aantrekkelijk worden om in de techniek te werken. Hierbij is een taak voor de technische organisaties weggelegd om het imago van de sector op te schroeven.”
Het rapport ROVC TechBarometer 2019 kan worden aangevraagd via de website van ROVC.