
Amerikaanse regering bereidt ondertekening Kigali-amendement voor
De Amerikaanse regering start voorbereidingen voor de ratificatie van het Kigali-amendement. Via dit amendement wordt de wereldwijde afbouw van HFK’s vastgelegd in het Montreal-protocol.
Met een uitvoeringsbesluit (‘executive order’) heeft president Joe Biden opdracht gegeven het ratificeringsproces in werking te stellen. Om ratificering uiteindelijk plaats te laten vinden, moet de Amerikaanse Senaat ermee instemmen.
Klimaatmaatregelen Biden
De voorgenomen ratificering door de VS is een van de maatregelen die de nieuwe regering Biden wil nemen om de klimaatcrisis aan te pakken. Zijn voorganger Trump heeft er, ondanks aandringen vanuit zijn eigen Republikeinse partij, nooit werk van gemaakt. Andere klimaatmaatregelen waar Biden op aanstuurt, zijn (her)toetreding tot het Klimaatakkoord van Parijs, en herbezinning op de volgens hem ‘schadelijke intrekking van milieunormen’ die onder de regering-Trump plaatsvond.
Doelstelling Kigali
Dankzij het Kigali-amendement is de terugfasering van HFK’s onderdeel geworden van het Protocol van Montreal en moet tegen 2050 ongeveer 72 miljard ton CO₂-equivalent aan emissies zijn vermeden. Bij het Protocol van Montreal zijn 197 staten aangesloten, waarvan er 113 het Kigali-amendement hebben geratificeerd.
Advies van de Senaat
Het uitvoeringsbesluit van Biden moet ertoe leiden dat de VS zich alsnog bij de 113 landen schaart die het amendement al hebben bekrachtigd. In een officiële publicatie meldt het Witte Huis: “De minister van Buitenlandse Zaken zal binnen 60 dagen na de datum van dit besluit een document opstellen met het verzoek om advies van de Senaat en toestemming voor de ratificatie van het Kigali-amendement op het Protocol van Montreal betreffende stoffen die de ozonlaag afbreken, met betrekking tot de geleidelijke afbouw van de productie en consumptie van fluorkoolwaterstoffen.”
Drie grootste HFK-gebruikers
Hoewel de eerste landen al ruim drie jaar geleden tot ratificatie overgingen, hebben de drie grootste HFK-gebruikers ter wereld het amendement nog steeds niet niet bekrachtigd. Naast de VS gaat het daarbij om China en India. Analisten verwachten dat ratificatie door de VS de andere twee ‘achterblijvers’ onder druk zal zetten om het amendement alsnog te ratificeren.
test , net door mij een reactie doorgestuurd, maar is dit wel doorgekomen ??