
Amerikaanse vertraging rond ratificatie Kigali-amendement
De VS zijn nog altijd niet overgegaan tot ratificatie van het Kigali-amendement van het Montreal Protocol. Een positief stemadvies aan de Senaat lijkt ratificatie een stap dichterbij te brengen.
Inmiddels hebben ongeveer 130 landen, waaronder Nederland, het Kigali-amendement van het Montreal Protocol geratificeerd. Door dit amendement, dat bijna zes jaar geleden werd opgesteld en aangenomen, is de terugfasering van HFK’s onderdeel van het Protocol van Montreal. Een van de belangrijkste landen die nog altijd niet tot ratificatie zijn overgegaan, is de VS.
Senaatscommissie geeft positief advies
Nadat Donald Trump een mogelijk besluit tot ratificatie vier jaar heeft laten liggen, besloot de regering Biden begin vorig jaar ratificatie alsnog ‘voor te bereiden’. Die voorbereiding heeft inmiddels ruim een jaar geduurd. Op 4 mei jongstleden kwam een Senaatscommissie bijeen om een positief stemadvies te geven aan de Senaat, die de komende tijd over ratificatie moet stemmen. In de aanloop naar de commissievergadering stuurde een groep senatoren – zowel Republikeinen als Democraten – een brief naar de commissie met de dringende oproep ratificatie aan te bevelen. “Ratificatie zal de ontwikkeling van werkgelegenheid, investeringen en handelsvoordelen voor de VS versterken”, was het argument.
Verheugde reacties …
Verschillende organisaties hebben verheugd gereageerd op het positieve stemadvies aan de Senaat. Zo juichen onder andere de AHRI (National Association of Manufacturers, Air-Conditioning Heating and Refrigeration Institute), de Alliance for Responsible Atmospheric Policy en de Amerikaanse handelskamer toe dat vanuit beide partijen (Republikeinen en Democraten) een positief stemadvies is gegeven. In de Senaat is een gekwalificeerde meerderheid (twee derde van de aanwezigen) nodig om groen licht voor ratificatie van het amendement te geven.
… maar ook tegenstand
Of dat laatste daadwerkelijk gebeurt, is nog niet zeker. In de VS verzetten verschillende organisaties zich juist tegen ratificatie, waaronder de American Energy Alliance (dat onder andere een lobby voor de Amerikaanse olie-industrie voert) en het conservatieve The Heartland Institute. Ze hebben een brandbrief naar de Senaat gestuurd waarin onder andere staat dat ratificatie voor forse kostenverhogingen zorgt door extra belastingen op airco- en koelapparatuur, en China en andere landen zal bevoordelen op de wereldmarkt.
Bron: Cooling Post
Geef een antwoord