
Andy Pearson: stille wateren
„We zijn nog steeds aan het nadenken over de rol van water in de koeling en daarom wenden we ons tot de ouderwetse absorptiekoelkasten”. Andy Pearson schrijft in het ASHREA Journal dat hem onlangs de vraag werd gesteld waarom de waterstofdruk in de koelkast zo hoog zo hoog is. “Als je nu denkt ‘hoe bedoelt u, wat waterstof?’, dan kan wat nu volgt een verrassing zijn.
Koelkasten zijn bijna allemaal geconstrueerd met compressoren met R134a (ongeveer tweederde van de markt) of R-600a, (isobutaan), dat bijna universeel is in Europa en goed is voor ongeveer een derde van de mondiale markt.
Echter, vanaf de vroegste huishoudkoelkasten, ontwikkeld rond het begin van de twintigste eeuw, tot het midden van de jaren 1970, werd de absorptiecyclus algemeen gebruikt. Deze machines hebben meestal een klein elektrische verwarmingselement om het systeem aan te drijven maar kunnen ook worden aangedreven door een gasvlam, waardoor ze populair zijn in kleine koelkasten voor caravans en plezierjachten
De absorptiecyclus werd oorspronkelijk ontwikkeld rond 1850 in Frankrijk – dus eerder dan het idee om met een compressor het koudemiddel door het systeem te pompen – en aanvankelijk werd een mengsel van water en ammoniak gebruikt.
Het hele artikel is lezen op de website van STAR Refrigeration UK.