
Building Holland in het teken van innovatief verduurzamen
Op de beurs Building Holland, die van 17 tot en met 19 april in de Amsterdamse Rai plaatsvindt, zijn bedrijven in de klimaattechniek en warmtepompen goed vertegenwoordigd.
Tekst: Uko Reinders
Op Building Holland werden dit jaar tal van innovaties gepresenteerd en bestaande duurzame technieken herontdekt. Een van die bestaande technieken is verdampingskoeling, dat als voordeel heeft dat er geen koudemiddelen aan te pas komen. Bedrijven die deze techniek in de Rai presenteerden, zijn onder meer Dutch Climate Systems en Oxycom. Dit laatstgenoemde bedrijf presenteerde naast de IntrCooll ook de Freshcooll, een splinternieuwe luchtbehandelingskast met geïntegreerde indirecte verdampingskoeling.

Voordat de beurs officieel de deuren opende, had Alklima zijn relaties al uitgenodigd voor een ontbijt.
All-electric concept
De eerste stand die op de beursvloer volliep was die van Alklima. Voordat de beurs op 17 april officieel de deuren opende, had het bedrijf zijn relaties uitgenodigd voor een ontbijt. Na een maaltijd en koffie kregen ze een rondleiding langs de producten die in het all electric-concept van Alklima zijn opgenomen. Zoals de nieuwe R2-warmtepomp voor een tweepijpsysteem waarmee verschillende vertrekken in een pand kunnen worden verwarmd en gekoeld. Dat gebeurt zonder energie ‘weg te gooien’; de warmte die aan de warme kant van een pand wordt onttrokken, wordt ingezet om de koude kant te verwarmen. Ook systemen zoals vloerverwarming en een luchtgordijn kunnen aan de R2 worden gekoppeld. Op de Alklima-stand stond ook een transkritische CO₂-warmtepomp die warm tapwater maakt, en een grote chiller en splitunit gevuld met koudemiddel R32.
Duurzame energiebronnen
Net als op de VSK waren warmtepompen ook op Building Holland prominent aanwezig. De scope van de beurs gaat echter verder dan techniek; ook bouw is een belangrijk thema. Daarbij viel op dat veel standhouders uit de isolatiewereld de weg naar de Rai hadden gevonden. Zij spelen in op de noodzaak van een goede gebouwschil. Daarnaast ontbraken duurzame energiebronnen uiteraard ook niet, zoals de solair-energieschans, een combinatie om zowel elektriciteit op te wekken als warmte op te vangen. Verder werden oplossingen getoond waarbij zonnepanelen in het dak van een woning zijn geïntegreerd.
Ook luchtkwaliteit kwam aan bod, onder andere bij de uHooair, een kleine unit die de lucht constant op acht eigenschappen meet, zoals temperatuur, CO₂, luchtvochtigheid en ozon. De gegevens worden online verzonden naar een GSM of computer. De beurs, die onder andere is gericht op vastgoedondernemers en woningcorporaties, trok ook ingenieursbureaus als Nieman Raadgevend Ingenieurs en ZON, die zich profileerden met duurzame projecten.