
CO₂-transkritisch versus CO₂/HFK-cascade
Chiara Tognoli, ingenieur bij het Italiaanse Arneg, gaf tijdens de afgelopen ‘ATMOsphere Europe’-conferentie een vergelijkende analyse van twee koelsystemen. CO₂-transkritische systemen kunnen volgens haar efficiënter werken dan CO₂/HFK-cascadesystemen.
De twee met elkaar vergeleken koelsystemen zijn geïnstalleerd in soortgelijke supermarkten in Noord-Italië. Het eerste systeem is CO₂-transkritisch (TC) met een ejector (in een supermarkt van 10.000 m²), het andere een CO₂/HFK-cascadesysteem (in een supermarkt van 9.500 m²). De energieprestaties van de systemen zijn gemeten met het Arneg-monitoringsysteem IRIS, gedurende de periode tussen augustus 2016 en augustus 2017. Daarbij moet worden aangetekend dat de buitentemperatuur op de betreffende locaties tijdens de zomermaanden opliep tot 40 °C.
Energie- en kostenbesparing
Het CO₂-TC-ejectorsysteem bleek in de periode van 12 maanden 9 procent minder energie te gebruiken dan het andere systeem. Dat betekent een besparing van 60.300 kWh per jaar, oftewel 10.800 euro op de energierekening van de eindgebruiker, ten opzichte van de supermarkt die is voorzien van het CO₂/HFK-cascadesysteem. “CO₂-transkritisch kan dus ook concurrerend zijn in warmere klimaten”, aldus concludeerde Tognoli tijdens ATMOsphere Europe.
Uitstoot in CO₂-equivalent
Ze vergeleek ook de milieueffecten van de twee installaties. De totale emissie van de CO₂-TC-installatie bedroeg 2.022 ton CO₂-equivalent, terwijl de CO₂/HFK-installatie een emissie veroorzaakte van 3.633 ton. Het CO₂-ejectorsysteem stoot daarmee 44 procent minder broeikasgassen uit dan het cascadesysteem. Tognoli: “Dat komt overeen met de hoeveelheid CO₂ die door ruim zevenduizend bomen wordt opgenomen.”
Bron: R744.com
> Leestip: CO2 wordt als koudemiddel ook steeds vaker gebruikt in koelsystemen van vissersschepen