
Conceptvergelijking helpt scholen bij keuze ventilatiesysteem
Bij 70 procent van de scholen is de kwaliteit van het binnenklimaat ondermaats, stelt de VLA. Een vergelijking tussen ventilatieconcepten moet schoolbesturen helpen hier een passende oplossing voor te kiezen .
Een gezond binnenklimaat kan de prestaties en vitaliteit van kinderen en leraren verbeteren, aldus de VLA. En dit begint allemaal bij een goed ventilatiesysteem. Daarom heeft de vereniging samen met ingenieursbureau DWA en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een vergelijking gemaakt van verschillende ventilatieconcepten.
Inzicht in voor- en nadelen
Met de vergelijking worden bestaande scholen ondersteund bij de keuze voor een passend ventilatiesysteem. Wouter Wijma (Bestuurslid VLA): ”In de conceptvergelijking worden de gebruikelijk toegepaste ventilatieconcepten op een rij gezet, zodat inzicht wordt gegeven in de verschillende voor- en nadelen. Zo kan een school een gedegen eerste selectie maken van welke systemen men eventueel nader wil bekijken of uitwerken.”
Verschillende afwegingen
Er zijn verschillende ventilatiesystemen verkrijgbaar voor bestaande scholen. Daarbij gaat het grofweg om vijf ventilatieconcepten. Mits ontwerp, aanleg, gebruik, beheer en onderhoud goed zijn geregeld, garanderen zij een goed binnenklimaat, stelt de VLA. Welk systeem het beste past bij een specifiek schoolgebouw hangt af van het gebouwtype, de mate waarin men aan het Programma van Eisen Frisse Scholen wil voldoen, de beschikbare ruimte en aanwezige ventilatievoorzieningen, zoals roosters of afvoer in toiletten. Verder zijn ook renovatieplannen voor bijvoorbeeld gevels, glas, verlichting of cv van belang, naast specifieke wensen of voorkeuren van een schoolbestuur. Samen met een adviseur moet hier een evenwichtige keuze uit volgen, waar de vergelijking bij kan helpen.
De VLA-conceptvergelijking kan hier worden gedownload.
> Leestip: Een document van ISSO geeft uitleg over de toepassing van twee nieuwe Europese normen met ventilatie-eisen voor woningen en andere gebouwen.
> Leestip: Basisschool De Blauwe Ster kreeg vorig jaar een ‘all electric’-installatie met een VRF-systeem, CO₂-opnemers en dimbare infraroodpanelen.
Er komen grote veranderingen op het gebied van klimaattechniek voor de utiliteitsbouw aan. Alle nieuwbouw moet bijna-energieneutraal worden, alle gebouwen moeten minimaal energielabel C krijgen en er worden steeds strengere eisen aan de binnenluchtkwaliteit gesteld. Om hier aan te voldoen zijn innovatieve klimaatinstallaties nodig die ook onderhevig zijn aan regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van koudemiddelen.
Het congres ‘Future proof klimaattechniek’, dat 26 maart aanstaande plaatsvindt in Utrecht, brengt bezoekers in één middag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond klimaattechniek.
Alle informatie over het programma en de wijze van inschrijven vindt u op de congreswebsite.