
Eerste hybride VRF-variant met koudemiddel R32 voor Nederlandse markt aangekondigd
Met de Hybrid R32 City Multi brengt Alklima het eerste met koudemiddel R32 gevulde hybride VRF-systeem op de Nederlandse markt. Tot nu toe werd dit koudemiddel alleen in kleine splitsystemen toegepast.
R32 wordt door de meeste HVAC-fabrikanten beschouwd als het belangrijkste alternatief voor R410A, dat jarenlang als ‘first choice’-koudemiddel voor klimaatsystemen gold. R410A heeft goede thermodynamische eigenschappen en is relatief veilig, maar heeft ook een groot nadeel: de hoge GWP-waarde van 2.088). Daarmee valt het middel niet onder (de tot nu toe bekende) toekomstige verbodsbepalingen, maar het ‘snoept’ wel een deel van het F-gassenquotum op. Onder druk van de F-gassenverordening is R410A bovendien aanzienlijk in prijs gestegen.
R32: de oplossing?
Een van de weinige R410A-alternatieven die geschikt zijn voor klimaatsystemen is R32, dat een relatief lage GWP-waarde (675) heeft. Tot voor kort kende ook dit middel echter een struikelblok: het is ingedeeld in ISO-klasse A2L. Daarmee staat het te boek als ‘mild ontvlambaar’, een categorie waarbij slechts een beperkt koudemiddelvolume is toegestaan. Het gevolg is dat fabrikanten R32 de afgelopen jaren weliswaar omarmden als alternatief voor kleine splitsystemen, maar het niet konden gebruiken in VRF/VRV-systemen die een grotere koudemiddellading hebben. Door normaanpassingen (met name van EN378 en de IEC60335-2-40) is die situatie veranderd, en de verwachting is dat de komende jaren ook R32-versies van VRF/VRV-systemen op de Europese markt komen. Vooralsnog hebben fabrikanten echter geen concrete aankondigingen gedaan, althans: waar het gaat om ‘traditionele’ VRF/VRV-systemen.
> Lees meer over de ontwikkelingen rond VRF- en VRV-systemen en de genoemde normaanpassing.
Hybride VRF
Mitsubishi Electric introduceerde onlangs namelijk wel een R32-variant van zijn hybride VRF-systeem op de Europese markt, de HVRF. Het hybride karakter ervan bestaat eruit dat bij dit systeem – gebaseerd op de City Multi R2 – geen inpandige koudemiddelleidingen worden toegepast. Alleen de buitenunit van de installatie is gevuld met koudemiddel, en dat draagt de thermische energie over aan water dat de warmte en/of koeling naar ruimten in het pand transporteert.
Een groot voordeel van toepassing van R32 in een hybride systeem is dat sommige wettelijk voorgeschreven ‘extra maatregelen’ zoals lekdetectie daarbij vervallen, omdat er geen koudemiddelleidingen door afgesloten ruimten lopen. Afgezien van het feit dat water veiliger is voor inpandig gebruik, scheelt het dus installatie- en onderhoudskosten. Tegenover de Britse nieuwswebsite ACR-News vertelde Mark Grayston, product marketing manager van de airconditioningtak van Mitsubishi Electric, dat sinds de introductie vijf jaar geleden in heel Europa al meer dan 500 HVRF-systemen (met R410A) zijn geïnstalleerd. “We denken dat de R32-versie het marktaandeel verder zal vergroten”, zo stelde hij.
Ook in Nederland
De warmtepompen en VRF-systemen van Mitsubishi Electric worden in Nederland geleverd door Alklima. Een woordvoerder van dit bedrijf heeft inmiddels bevestigd dat de ‘HVRF-R32’ ook in Nederland op de markt wordt gebracht. Later dit jaar zal het nieuwe systeem officieel worden geïntroduceerd. Alklima zal het ook presenteren op de Installatievakbeurs in Hardenberg, die plaatsvindt van 11 tot 13 september.
> Leestip: De Britse fabrikantengroep FETA (Federation of Environmental Trade Associations) waarschuwt voor problemen als bestaande R410A-installaties worden geretrofit met het ‘mild ontvlambare’ koudemiddel R32.
Maar dit is toch geen VRF! Dit is gewoon een warmtepomp/koudwatermachine met een waterzijdig distributie systeem. Inmiddels zijn er al meer warmtepomp / koudwater machines met een waterzijdig distributie systeem die gebruik maken van HFO’s of R32. Niks nieuws onder de zon, eerder oude wijn in nieuwe zakken.
Daarnaast zijn er ook al voldoende warmtepomp machines met een 2, 3 of 4 pijp waterzijdige distributie. En voorzien van HFO of natuurlijk koudemiddel zodat de GWP waarde bij de 1 landt. Dat is toekomst-bestendig.
Carrier voert al jaren koud en warmwatersystemen waar een minimum aan koudemiddel wordt toegepast. Met name MCHE condensor technieken en meerdere koudemiddelcircuits houde de inhoud beperkt. Met de al enige tijd op de markt zijnde VWF oplossing is deze verwerkt in een zeer efficiente systeem oplossing