
Energiebesparende tips bij de aanschaf van een koelinstallatie
Eindgebruikers die een nieuwe koelinstallatie aanschaffen, doen er goed aan een zo energiezuinig – en dus ook kostenbesparend – mogelijk systeem te kiezen. De NVKL heeft er een aantal tips en adviezen over op rij gezet.
Bedrijven die binnenkort een nieuwe installatie aanschaffen, doen er volgens de NVKL goed aan om al bij het ontwerp uit te gaan van de meest optimale koeling voor de betreffende toepassing. Kun je warmteterugwinning gebruiken, draait de installatie veelal op vollast of juist op deellast? Dit is van invloed op het systeemontwerp en bijvoorbeeld de selectie van de compressoren.
HFO’s of natuurlijke koudemiddelen
Daarnaast adviseert de vereniging om waar mogelijk te kiezen voor een installatie met HFO- of natuurlijke koudemiddelen zoals ammoniak, of een combinatie van ammoniak en CO₂. Deze middelen hebben een lage GWP-waarde en zijn bij lekkage dus minder schadelijk voor het milieu dan synthetische koudemiddelen. Natuurlijke koudemiddelen hebben echter wel een aantal aandachtspunten ten aanzien van de veiligheid. Zo is ammoniak giftig, CO₂ verstikkend en propaan brandbaar. Het is daarom, zo benadrukt de NVKL, van belang dat installaties met dergelijke koudemiddelen veilig worden geïnstalleerd door een gecertificeerde installateur.
Kies efficiënte componenten
Door het kiezen voor efficiënte motoren bespaar je energie. Kies je in plaats van conventionele elektromotoren voor IE3-motoren op de compressoren en IE2-motoren in combinatie met een frequentieregeling, dan bespaar je 3 tot 4% energie, aldus de vereniging. De toepassing van deze motoren is overigens ook verplicht op basis van Europese regelgeving. Wil je zelfs 10% energie besparen op je installatie? Kies dan voor EC- of IE4-hoogrendementmotoren. Daarnaast is het verstandig om capaciteitsregeling toe te passen. Hiermee wordt de capaciteit van de compressor afgestemd op de vraag en kan met een lager toerental al snel 27% energie worden bespaard. Verder is de de capaciteit van de condensor en verdamper van invloed. Door het vergroten van de capaciteit hiervan kan al snel 5 tot 10% energie worden bespaard.
Maak gebruik van restwarmte
Alle warmte die vrijkomt uit de installatie kun je inzetten voor bedrijfsprocessen. Al in de oriëntatie- en ontwerpfase van een nieuwe installatie moet je dus het volledige bedrijfsproces en de uitdagingen in kaart brengen. Hoe veel warmteoverschot kun je bijvoorbeeld onttrekken aan de installatie? Waar wil je de installatie inzetten? En welke alternatieve warmtebronnen zijn beschikbaar om eventuele problemen op te vangen? De betrouwbaarheid van de installatie is dus cruciaal bij de aanschaf.
Restwarmtetemperatuur verhogen
Om gebruik te maken van restwarmte kan een persgasboiler worden gebruikt. Als de restwarmte een lagere temperatuur heeft dan de noodzakelijke warmte, kan worden overwogen om de temperatuur met een warmtepomp te verhogen. Een warmteterugwinningssysteem op een koelinstallatie, en warmtepompen voor het nuttig aanwenden van warmte voor processen, staan op de Energielijst en komen daarom – onder voorwaarden – in aanmerking voor Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit betekent dat een extra bedrag ter grootte van 45% (in 2020) van het investeringsbedrag ten laste mag worden gebracht van de bedrijfswinst.
Het is volgens de NVKL aan te raden om jaarlijks een preventieve onderhoudsbeurt uit te laten voeren door een erkende installateur. Die kan geselecteerd worden op basis van specialisatie, heeft de vereiste technologische kennis en kan wijzen op energiebesparende maatregelen. Alle NVKL-installateurs zijn in het bezit van de NVKL-erkenning waar ze één keer in de twee jaar op worden getoetst. Ze voldoen hiermee aan alle verplichte wetgeving van de F-gassenverordening en aan eisen op het gebied van onder andere opleiding en vakkennis.