
Lidl opent nieuw Nederlands distributiecentrum voor fruitopslag en rijping met NH₃/CO₂
Eind maart opende Lidl in Moerdijk een speciale locatie voor de rijping en distributie van fruit. Het centrum is door Nijssen Klimaat en Koudetechniek voorzien van een NH₃/CO₂-installatie.
Het nieuwe distributiecentrum heeft een oppervlakte van 25.000 m² en telt 45 dubbele rijpingkamers. Daarmee is het de grootste Europese ‘rijperij’ voor bananen, mango’s en avocado’s. Vanuit het nieuwe pand wordt het fruit naar 78 Nederlandse en Belgische filialen van de Duitse supermarktketen gedistribueerd. Daarnaast fungeert het centrum als centrale Europese opslagplaats voor diepgevroren producten.
NH₃/CO₂-boosterinstallatie
Het koelsysteem van het distributiecentrum bestaat uit een NH₃/CO₂-boosterinstallatie met een vermogen van 2,5 MW. De 33 bananenrijpingkamers worden gekoeld met water; voor de overige 12 rijpingkamers wordt gebruikgemaakt van een indirect CO₂-pompsysteem dat op basis van glycol voor koeling zorgt. De diepvrieszaal wordt middels een CO₂ DX-systeem op temperatuur gehouden. De restwarmte uit het NH₃/CO₂-systeem wordt ingezet om fruit te rijpen en de koelruimten te ontdooien. Daarnaast wordt deze warmte onder andere gebruikt voor de vloerverwarming in de diepvrieszaal en voor verwarming van de kantoorruimten. Het grootste deel van de in het pand gebruikte elektriciteit wordt opgewekt met pv-panelen, en het gebouw is volledig voorzien van led-verlichting.
Op de website van installateur Nijssen Klimaat en Koudetechniek is meer technische informatie over het project te lezen.
> Leestip: Ook bij koelopslagbedrijf De Groene Agri koos men voor een NH₃/CO₂-systeem
> Meer weten over de ontwikkelingen rond koudemiddelen?
Bezoek op 12 juni het congres van de KNVvK en RCC K&L over dit onderwerp