
Monitor Voedselverspilling vraagt transparantie over voedselverspilling in ketenschakels
In Nederland werd in 2018 per hoofd van de bevolking net zoveel voedsel verspild als in 2017. Om beter zicht te krijgen op de oorzaken vraagt de universiteit in Wageningen om transparantie per sector.
In Nederland is de afgelopen jaren veel energie gestoken in bewustwording rond dit onderwerp. Zo werd in 2018 de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling opgericht. Bijna honderd verschillenden partijen hebben daarbij de handen ineen geslagen om voedselverspilling te verminderen. Dit heeft een aantal veelbelovende initiatieven opgeleverd, waaronder de Verspillingsvrije week van begin september.
Monitor Voedselverspilling
Uit de laatste update van de Monitor Voedselverspilling blijkt dat in 2018 in Nederland per hoofd van de bevolking tussen de 96 en 149 kilogram voedsel werd verspild. Die getallen zijn deels gebaseerd op aannames; exacte hoeveelheden zijn niet aan te geven omdat data over voedsel in afvalstromen niet compleet zijn. Samen met de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling onderzoekt de WUR (Wageningen University & Research) of en hoe de Monitor Voedselverspilling ketenschakelspecifiek kan worden gemaakt.
Ketenschakelgericht onderzoek
Met een ketenschakelgerichte monitor kan exacter worden geschat hoeveel voedsel er wordt verspild en inzichtelijk worden gemaakt bij welke producten en in welk deel van de (koude)keten het probleem zich vooral voordoet. Die informatie kan volgens de WUR een aanknopingspunt zijn voor betere ‘verwaarding’ van reststromen en het reduceren van verspilling.
Retail als voorloper
Om dit initiatief tot een succes te maken, moeten ketenschakels transparant zijn over de mate waarin binnen hun sector sprake is van verspilling. De retail heeft inmiddels als eerste sector openheid van zaken hierover gegeven, wat tot een beter en meer betrouwbaar beeld van voedselverspilling in supermarkten leidt. De onderzoekers van de WUR roepen andere sectoren op dit voorbeeld te volgen.
Bron: WUR