
Nieuw coronavaccin op -70 à -80 °C koelen. Wat zijn de mogelijkheden?
Het veelbelovende coronavaccin van BioNtech en Pfizer moet op -70 à -80 °C worden bewaard. Wat zijn de technische mogelijkheden om op deze lage temperaturen te koelen?
Tekst: Uko Reinders
Koelen op -70 à -80 °C lukt volgens professor Van der Ree goed met klassieke compressietechniek, maar er zijn wel twee of drie trappen voor nodig, oftewel twee of drie koudemiddelcircuits. “Belangrijk is dat in het lagetemperatuurcircuit een koudemiddel wordt gebruikt dat bij deze temperaturen niet gaat stollen.”
Ultralow-freezers met tweetrapscompressie
Er zijn koelmachines op de markt die tot -80 °C koelen. Ze worden aangeduid als ultralow-freezers en zijn voor zover bekend voorzien van tweetrapscompressie. Deze machines zijn in verschillende maten beschikbaar, van minder dan 10 liter inhoud tot 1.000 liter, en ook groter zal mogelijk zijn. De fabrikanten ervan richten zich vooral op de markt rond gezondheidszorg, zoals apotheken, ziekenhuizen en huisartsen. Ook in de visindustrie worden ultralow-freezers toegepast.
Droogijs voor transport
Een andere mogelijkheid om het coronavaccin voldoende te koelen is door gebruik te maken van droogijs, dat een temperatuur heeft van −78 °C. Droog ijs wordt onder meer gebruik in de logistiek van supermarkten, om rolcontainers te koelen. Het bestaat uit CO₂ in vaste vorm dat langzaam verdampt. Een nadeel hiervan is dat de CO₂ daarbij vrijkomt. Bovendien is het proces op een gegeven moment uitgewerkt. Op de Belgische Radio 1 vertelde Roel Gevaers, transporteconoom aan de Universiteit Antwerpen, dat droogijs in de VS desalniettemin een serieuze optie is voor vervoer van het coronavaccin. Hij heeft aanwijzingen dat logistieke bedrijven en het leger al bezig zijn om via contracten voorraden droogijs vast te leggen.
Vloeibare stikstof
Professor van der Ree noemt nog een andere mogelijkheid, namelijk koeling met vloeibare stikstof. “Er bestaat al een infrastructuur voor en het is in grote volumes te koop. De temperatuur ervan is -196 °C, wat te laag kan zijn. Door de vloeibare stikstof te verdampen, kun je op -80 °C uitkomen.” Volgens Carlos Infante Ferreira, associate professor aan de TU Delft, kost het echter veel energie om vaccins te koelen met vloeibare stikstof. “Er zijn goede mogelijkheden om met compressortechniek te koelen, wat de beste manier lijkt.”
Gerelateerde artikelen over corona
- Bedrijf doneert cryogene zuurstoftanks voor beademing Britse coronapatiënten
- Corona-advies voor verzorgingshuizen: balansventilatie per ruimte
- ‘Rol ventilatie bij voorkomen coronabesmetting nog steeds onderschat’
- VRF-systemen en coronabesmetting: hoe zit dat?
- Experts adviseren over ventilatie als extra maatregel tegen het coronavirus
Dag Uko,
Heb ik toch in 1975-77 meerdere diepvrieskisten ontworpen en gebouwd tot – 100 C.
Voor ziekenhuizen uitgerust met twee onafhankelijke installaties. 1 installatie aangesloten op het net de ander op het noodstroom aggregaat.
Een cascade systeem voldoet uitstekend.
Wij werkten in die tijd met R502 in de hoge trap en R13 in de lage trap.
Het bouwen van het koelmeubel is een ander verhaal, daar komt nogal wat bij kijken wil de zaak niet uit elkaar vriezen.
Ik ben benieuwd of deze vrieskisten nog in Nederland gemaakt worden.
Groet,
Henri
Geen enkel probleem om een cel te bouwen tot -120
met een Natuurlijk koelmiddel namelijk Lucht,Voor deel is je hebt ook geen ontdooi momenten
Bereik loopt van -40 tot -122
Tevens nog steeds mogelijk in 3 stappen
R452 R13 R 14