
Nieuw netwerk wil kansen voor vrouwen in de koeltechniek vergroten
Onlangs werd het International Network for Women in Cooling opgestart. Het netwerk wil de betrokkenheid van vrouwen in de koeltechniek vergroten en ze meer carrièreperspectief bieden.
Tekst: Bas Roestenberg
Het International Network for Women in Cooling (INWIC) is een initiatief van World Refrigeration Day (WRD), dat het secretariaat erover voert, en OzonAction, een tak van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP). De twee organisaties werken daarbij onder andere samen met de Europese installateurskoepel AREA, het International Institute of Refrigeration (IIR), ASHRAE (Global), ISHRAE uit India, het Afrikaanse U-3ARC en het Noord-Amerikaanse Women in HVAC&R.
Ondervertegenwoordigd in de sector
Terwijl vrouwen de helft van de wereldbevolking uitmaken, zijn ze zichtbaar zwaar ondervertegenwoordigd in alle functies in de HVAC&R-sector, aldus de initiatiefnemers achter het INWIC. Wereldwijd zijn weliswaar goede initiatieven en structuren opgezet om de betrokkenheid van vrouwen in de sector te bevorderen, zo is in een verklaring te lezen, maar er is mondiale samenwerking en informatie-uitwisseling nodig om die inspanningen meer impact te geven, zeker in ontwikkelingslanden.
Video’s en verhalen van vrouwelijke technici
Wereldwijd telt de HVAC&R-industrie ruim driehonderd nationale, regionale en internationale organisaties en instellingen, maar minder dan twintig ervan hebben onderdelen die specifiek op vrouwen zijn gericht. “Je kunt niet zijn wat je niet kunt zien”, stelt Stephen Gill, hoofd van het World Refrigeration Day-secretariaat. “Er zijn niet genoeg zichtbare rolmodellen voor vrouwen in de koeltechniek, en daar willen we verandering in brengen.”
Het INWIC moet volgens hem een platform worden waar onder andere video’s kunnen worden bekeken en verhalen worden opgetekend van vrouwen die in verschillende functies actief zijn in de koeltechniek. Volgens Gill is dat niet alleen goed om rolmodellen voor het voetlicht te brengen: “Het zal ook helpen om vrouwen die al in de koelsector werken, te verbinden en te inspireren.”
Girls’ Day 2022: ‘Sleutelrol voor vrouwen in de energietransitie’
Op 7 april vond in Nederland Girls’ Day 2022 plaats. Op deze dag, die werd georganiseerd door VHTO (een expertisecentrum gericht op genderdiversiteit in bèta, techniek en IT), lieten bedrijven meisjes kennismaken met de carrièrekansen in de techniek. “Techniek is onmisbaar als we de klimaatverandering willen aanpakken, stelt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland. “Meisjes die maatschappelijk relevant werk willen doen, vinden in de technieksector precies wat ze zoeken.” Volgens Terpstra verandert de cultuur binnen bedrijven snel. “Ondernemers realiseren zich dat diversiteit op de werkvloer niet alleen goed is voor de sfeer en creativiteit, maar ook voor de productiviteit. Sociale innovatie is belangrijk om techniekbedrijven aantrekkelijker te maken voor iedereen. Een grotere inbreng van vrouwen is goed voor de branche en goed voor de samenleving.”
Netwerken, mentorschap en onderwijs
Het International Network for Women in Cooling moet volgens de organisatoren vrouwen in staat stellen om via netwerken, mentorschap en onderwijs naar buiten te treden als rolmodellen, ‘om zo verouderde percepties te veranderen’. Daarnaast moet het netwerk met name vrouwen uit ontwikkelingslanden toegang geven tot loopbaanmogelijkheden die nu vaak ontoegankelijk voor ze zijn.
Doelstellingen voor duurzame ontwikkeling
Het INWIC ziet de betrokkenheid van vrouwen in de koeltechniek overigens in een breder verband; het draagt bij aan de verwezenlijking van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties. Daar vallen gelijke kansen voor vrouwen onder, maar bijvoorbeeld ook het creëren van werkgelegenheid en het treffen van maatregelen om het milieu te beschermen. “De koeltechnische sector is van cruciaal belang voor het bereiken van milieudoelstellingen, waaronder het opvolgen van het Montreal Protocol en de aanpak van het broeikaseffect”, aldus James Curling, hoofd van UNEP OzonAction.
Sterke, dynamische en inclusieve sector
Als landen op die vlakken aan hun verplichtingen willen voldoen, hebben ze een sterke, dynamische en inclusieve koeltechnische sector nodig”, stelt Curlin. “Vrouwen vormen een enorme, grotendeels onaangeboorde bron van innovatie en vaardigheden voor deze sector. Ze moeten actief worden betrokken als we de grote milieu-uitdagingen van onze tijd willen oplossen, en INWIC wil daar aan bijdragen.”
Ondersteunende programma’s
De komende maanden zullen de partnerpartijen van INWIC verschillende programma’s introduceren die onderstuning bieden aan vrouwen en jonge meiden die zich betrokken voelen bij de koeltechniek. Daarnaast moeten deze programma’s loopbaankansen bieden, de aantrekkingskracht van koeltechnisch onderwijs versterken en actieve betrokkenheid vanuit de sector stimuleren.