
Nieuwe EU-regels koelopslag geïmporteerde citrusvruchten moeten fruitmot weren
De EU voert nieuwe regels in met betrekking tot de gekoelde opslag van uit Zuid-Afrika geïmporteerde citrusvruchten. Hiermee moet worden voorkomen dat de Afrikaanse fruitmot zich in Europa vestigt.
De Thaumatotibia leucotreta – oftewel Afrikaanse fruitmot – wordt beschouwd als een gewasplaag. Om te voorkomen dat het beestje ook in Europa toeslaat, moeten alle citrusvruchten die worden geïmporteerd uit landen waar de vlinder in landbouwgewassen wordt aangetroffen, voortaan zijn voorzien van een certificaat. Dit nieuwe ‘Phytosanitary’-document geeft aan dat de vruchten in een gecontroleerde omgeving zijn geteeld. Daarnaast heeft de EU op basis van wetenschappelijk onderzoek nieuwe regelgeving ingesteld met betrekking tot de condities waaronder geïmporteerde citrusvruchten worden opgeslagen.
Exporteur krijgt twee opties
Volgens de nieuwe voorschriften moeten de vruchten na de oogst in eerste instantie worden teruggekoeld naar 5 °C. Daarna moeten ze 25 dagen worden opgeslagen bij een temperatuur tussen -1 en +2 °C. Vanaf 2023 kunnen exporteurs kiezen uit twee opties: de vruchten moeten worden teruggekoeld naar 0 °C en vervolgens 16 dagen worden bewaard bij -1 tot 0 °C, of worden teruggekoeld naar 2 °C en daarna 20 dagen worden bewaard bij een temperatuur tussen -1 en +2 °C.
Verzet van telers
De nieuwe regelgeving is niet zonder rumoer tot stand gekomen. Zuid-Afrikaanse citrustelers hebben zich fel verzet tegen de regels. Samen met Spanje is Zuid-Afrika wereldwijd de grootste exporteur van dit product – en daarmee ook de grootste exporteur naar de EU. De Zuid-Afrikaanse telers noemen de nieuwe regels ‘disproportioneel en onhaalbaar’, en stellen dat invoering ervan kan leiden tot problemen in de toeleveringsketen en hogere prijzen voor Europese consumenten. Spaanse telers hebben de nieuwe regels – niet heel verrassend – verwelkomd.
Bron: IIR/IIF
Geef een antwoord