
Torus Cooling met H2Cool winnaar van de knvvk & young cool Innovatieprijs 2021
De knvvk & young cool Innovatieprijs 2021 is gewonnen door Torus Cooling, met de H2Cool. Dit is een koelinstallatie om waterstof bij tankstations te koelen. De prijs werd op 4 november tijdens het Koudecongres in Tiel uitgereikt door Patricia Verbruggen, verenigingsmanager van de knvvk & young cool.
Tekst: Uko Reinders
Torus Cooling was een van de vier finalisten die voorafgaand aan het congres via een online stemronde en door een vakjury waren genomineerd. Tijdens het Koudecongres op 4 november gaven de finalisten een pitch over hun innovatie, waarna de zaal via de mobiele telefoon hun favoriet konden aanwijzen. Daarbij kwam de H2Cool (the Age to Cool) als beste uit de bus; de installatie werd winnaar van de knvvk & young cool Innovatieprijs 2021.
Heel blij met de winst
Jan van Sambeek (algemeen directeur) en Niels Govers (manager product development) van Torus waren heel blij met de winst. Van Sambeek: ”Het congres is een bijeenkomst van de gevestigde orde. Wij horen daar met ons nieuwe bedrijf nog niet bij. Dat maakt dat het voor ons extra bijzonder is om deze prijs hier in de wacht te slepen.”

Het podium met de winnaars en finalisten: van links naar rechts Patricia Verbruggen van de knvvk & young cool, Niels Govers en Jan van Sambeek van Torus Cooling, Wim Bouman van GEA, Ad Boiten van LU-VE en Anouk Dijkstra van de knvvk & young cool.
Koelen van melk en bier
Torus Cooling zag het levenslicht in 2018 en is opgericht naar aanleiding van een uitvinding om vloeistoffen snel te koelen. “Onze eerste twee producten waren een apparaat dat melk bij het melken direct koelt, nog voordat de tank wordt bereikt, en een koeler om bier bij de tap te koelen. Daarna kwam in 2020 het koelen van waterstof, waar we ons nu volop op focussen”, zegt Van Sambeek. Het apparaat wordt nu op twee op plaatsen in de praktijk toegepast.
Waterstof koelen
Koeling van waterstof is nodig bij het vullen van vaten en het tanken van voertuigen, omdat waterstof bij expansie opwarmt (het Joules Thomson-effect). Hiervoor kan de H2Cool worden gebruikt, die bestaat uit een koelunit met een warmtewisselaar (badverdamper) waarin de waterstof door een PS 1100 bar-leiding een traject aflegt. De koeling (op -40 ˚C) geschiedt met natuurlijke koudemiddelen (propaan en propeen).
Ongewenste stoffen uit de lucht halen
De andere finalisten van de Innovatieprijs waren GEA, LU-VE en Orange Climate Autarkis. De inzending van LU-VE was IGEA. Dit is een methode om met een filter op de luchtkoeler ongewenste stoffen als virussen, waaronder COVID-19, bacteriën en ook gassen uit de lucht te halen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van fotokatalytische werking in een Tungsten Trioxide-filter. Deze werking wordt geactiveerd door een energiezuinige ledlamp. Ook ethyleengas wordt geabsorbeerd, waarmee het systeem geschikt is voor de bewaring van groente en fruit dat voor de houdbaarheid gebaat is bij het verwijderen van ethyleen.
Warmtepomp en PCM-radiator
De deelnemende innovatie van GEA was de slimme industriële warmtepompserie RedGenium. Deze serie, bedoeld voor stads- en procesverwarmingstoepassingen, kan een hogere toevoertemperatuur leveren, en een vermogen van circa 2,5 MW. Het hart van deze warmtepompen wordt gevormd door de volledig nieuwe zuigercompressorserie GEA Grasso V XHP.
De inzending van finalist Orange Climate Autarkis was een PCM-radiator. Met het phase change material wordt warmte gebufferd op een radiator. Het bedrijf heeft ook een PCM-klimaatvloer ontwikkeld.