
Uitnodiging tot samenwerking bij robotica-projecten in agrofood
Wageningen University & Research start samen met partners een aantal nieuwe Agro Food Robotica- projecten op. Voor de volgende projecten wordt samenwerking gezocht:
1. Niet-destructief kwaliteit meten
Volgens Wageningen University & Research (WUR) is er een duidelijke behoefte in agri & food om de ‘kwaliteit’ van complete batches ‘in-line’ en niet-destructief te bepalen. Dit vereist nieuwe methoden op het gebied van niet-destructieve sensortechnologie en data-analyse. Wageningen Food en Biobased Research start een consortium rondom dit thema. In het project kunnen partners onderzoeksonderwerpen inbrengen en daarmee richting geven aan de onderzoeksactiviteiten. Meer informatie kan worden gevonden op de projectwebsite.
2. Meer autonome productie
De tuinbouw – waaronder glastuinbouw, boomkwekerij, vaste planten en bloemen, fruitteelt, vollegronds groenteteelt, bloembollen en bolbloemen en paddenstoelenteelt – wordt gekenmerkt door grote inzet van arbeid en een hoge waarde per vierkante meter teeltoppervlak. Het is daarom belangrijk om de prestaties op plantniveau te volgen. Wageningen University & Research is op zoek naar partners die ook applicaties willen realiseren, zodat sensoren, geautomatiseerde beslissingen en -acties leiden dan tot meer autonome en duurzamere productie. Meer informatie kan worden gevonden op de projectwebsite.
3. Dynamische machine learning-methoden
Omdat steeds meer bedrijven afhankelijk zijn van automatisering voor autonome, proceskritische beslissingen, zoals bijvoorbeeld rijpheid van fruit voor plukken en de kwaliteit van ingrediënten voor productie van levensmiddelen, zijn ze ook steeds meer afhankelijk van de besluiten die worden genomen op basis van ‘machine learning’ en systemen gebaseerd op ‘machine vision’, de ‘brains’ achter de hardware. Het doel van Wageningen University & Research is daarom om dynamische machine learning-methoden te ontwerpen die zich automatisch en continu aanpassen op veranderende productkarakteristieken, steeds als nieuwe (realtime-sensor) data beschikbaar komen.
Dit consortium staat open voor deelname van bedrijven actief in de agri- en food industrie (dierlijk, plantaardig, levensmiddelen, technisch), variërend van primaire productie tot levensmiddelenproductie en retail – zowel betrokken bij directe productie van agrifood-producten als in toelevering van ingrediënten en technische installaties. Meer informatie kan worden gevonden op de projectwebsite.
Gerelateerde artikelen over de foodsector
- ‘Foodbedrijven aan de bak met duurzaamheidsdoelstellingen’
- Volop kansen voor techniek bij verduurzaming foodfabriek
- Uitdroging van voedsel tijdens het invriezen onder mechanische en cryogene invriesprocedure
- Voedselverspilling in de versketen aangepakt middels Internet of Things
- Onderzoeksmodel voorspelt voedseltemperatuur en helpt tegen verspilling