
‘Gebrek aan instroom jongeren ligt niet aan koeltechnische sector’
Dat de koeltechniek relatief weinig jonge mensen trekt, ligt niet aan de sector zelf; alle technische sectoren hebben ermee te maken. Dat vinden veel sitebezoekers die hebben deelgenomen aan een poll.
In de poll die op koudeenluchtbehandeling.nl heeft gestaan, konden bezoekers reageren op de stelling ‘De koeltechnische sector doet te weinig om jonge professionals binnen te halen’. Van de 566 sitebezoekers die hierop hebben gereageerd, gaf 67 procent aan het niet met de stelling eens te zijn.
‘Maatschappelijk probleem’
De helft van alle polldeelnemers (284) is het oneens met de stelling omdat het hier gaat om een “maatschappelijk probleem waar alle technische sectoren mee kampen.” Nog eens 17 procent (94 stemmers) is het vooral om een andere reden oneens met de stelling. Dat de sector weinig jongeren trekt, komt volgens deze stemmers doordat de koeltechniek ‘voor veel jongeren nu eenmaal te specialistisch is.’
‘Onvoldoende kennisoverdracht’
Van alle polldeelnemers is 32 procent het wel eens met de stelling. Een kleine meerderheid binnen deze groep (94 stemmers) is van mening dat de oudere generatie zijn kennis en ervaring onvoldoende aan jonge mensen doorgeeft. 86 stemmers (15 procent van alle deelnemers samen) stelt dat er te weinig wordt gedaan om de koeltechniek van zijn ‘suffe’ imago te helpen.
Wat voor mij de reden was om te stoppen, is de steeds veranderende wetgeving. De ene versie is nog niet eens uit of de volgende is al weer verzonnen. Daarbij komt ook nog de stroom aan formulieren.
Mijn mening is dat Nederland heeft zelf de koeltechniek verpest en bij jonge generatie afgeraden.
Als iemand koelmonteur op dit moment willen worden moet eerst de Stek A diploma halen, dan KTA, KTC, KLI-C, diplomas, elektroschakeling en regeltechniek certificaat, dan een certificaat pas voor NH3, CO2 en Koolwaterstoffen plus een VCA en een IPAF diploma, ect, ect, ect.
Conclusie en simpel koelmonteur heeft nu meer diplomas nodig dan een hersencirurg, dat is een afraden voor de nieuwe generaties om koelmonteur te worden.
Ik denk ook dat de wij de wachtdienst niet mogen onderschatten.
De work – live balans is voor jongeren heel belangrijk.
Daar bovenop komt (althans in België)dat overuren of nacht uren meer belast worden zodat met netto maar evenveel overhoudt dan en normaal dag uur.
In Brussel zitten burokraten die een continue stroom regels en voorschriften produceren die voor een klein/middelgroot bedrijf niet meer te behappen zijn zonder een fulltime medewerker die zich daar mee bezighoudt. Voor jongeren is het geen leuk vak meer door de regelgeving incl. papierwerk / labtopwerk. en de veelheid aan vereiste diplomas/certificaten.
Kleintjes kapot en de groten overleven. Precies volgens plan.
Ik ben nu 61 storingsdienst was 55 nu zo lang je werkt oude lulen dagen weg ja zelf betalen ,werkdruk neemt toe , ik werk nu bij koelplan alles goed geregeld dit bedrijf is een stuk meer betrokken bij zijn mensen, en wat het tekort betreft aan mensen je moet geen koelmonteur s vragen gewoon handige Haries de rest komt van zelf .het meeste werk is onderhoud.
Niet gehinderd door enige (koeltechnische-) kennis worden alsmaar regeltjes verzonnen waardoor het steeds moeilijker wordt om het koeltechnisch werk te doen.
Als je weet dat een doorsnee koelmonteur een bedrijfsbus nodig heeft, waar ca. 1000 kg in moet kunnen vanwege het vele gereedschap en apparatuur die hij bij zich moet hebben, dan weet je dat de verplichting om straks met een batterij auto de binnenstad in te rijden een no go wordt.
Koelmonteurs zullen in toenemende mate de binnensteden mijden.
De vakkennis neemt af omdat ook de opleidingen zijn verwaterd en meer over maatschappelijke thema’s gaan dan over het vak.
Koudetechniek in ’s Hertogenbosch is ondergebracht bij een instelling, die koeltechniek te specialistisch vond.
Het is een groeiend probleem, wat iedereen aan kan zien komen, behalve de alfa beleidsmakers vanachter hun PC.