
‘Vanaf 2021 alleen nog cv-ketel in combinatie met duurzame techniek’
STEK en warmtepomporganisatie DHPA zijn twee van de ondertekenaars van het Manifest dat er voor pleit om vanaf 2021 alleen nog hybride systemen, warmtepompen of andere duurzame alternatieven te plaatsen.
Vanaf 2021 kunnen huiseigenaren hun cv-ketel alléén nog vervangen door een hybride cv-systeem, een warmtepomp of een ander duurzaam alternatief. Dat staat in een manifest dat vijftien partijen uit een brede klimaatcoalitie 28 maart presenteerden. In Nederland zijn jaarlijks circa 350.000 cv-ketels aan vervanging toe. Om het klimaatverdrag van Parijs te kunnen realiseren én de aardgaswinning in Groningen te verlagen, moet Nederland het aardgasverbruik tussen nu en 2030 fors terugdringen. Daarvoor zijn hogere rendementseisen aan nieuwe verwarmingssystemen onvermijdelijk.
Randvoorwaarden
Om duurzame alternatieven snel te kunnen ontwikkelen en op grote schaal te plaatsen, zijn in het manifest een aantal randvoorwaarden opgenomen. Dit zijn onder andere het verbeteren van de (hybride) warmtepomp qua kosten, geluidsniveau, netbelasting en ruimtebeslag. Er is ook nadrukkelijk aandacht voor het dreigende gebrek aan geschoolde technici. Daarnaast is een laagdrempelige (financiële) regeling voor consumenten essentieel. STEK-voorzitter Joop Hoogkamer: “STEK draagt als onafhankelijke stichting bij aan de borging van de vakbekwaamheid van monteurs. We zijn recent gestart met een examen specifiek gericht op warmtepompen. De animo daarvoor is groot. Ook richten we ons op bedrijven met een specifiek certificaat voor warmtepompen. Als je als bedrijf ook herkenbaar bent als specialist in warmtepompen, ben je eerder vindbaar in de markt.”
Competenties op peil
Actuele kennis en competenties zijn een ander aandachtspunt van STEK. Via actieve kennisoverdracht zorgt STEK ervoor dat monteurs hun competenties op peil houden. “Begin dit jaar hebben we tijdens ontbijtsessies bijvoorbeeld ingezoomd op de groeiende vraag naar warmtepompen”, geeft Hoogkamer aan. “We hebben onder meer belicht wat dit betekent voor de monteur, voor bedrijven, welke wetgeving relevant is en wat de enorme potentie van de markt is.”
DHPA-voorzitter Frank Agterberg: “Warmtepompen, hybride of all-electric, hebben een volwassen techniek en zijn daarmee direct toepasbaar. Het is nu al mogelijk om snel aanzienlijk op aardgasgebruik en CO₂-uitstoot te besparen. Je kunt vandaag een hybride warmtepomp kopen en morgen beginnen met besparen. Een nog hoger rendement is mogelijk met een all-electric warmtepomp. Dit vraagt uiteraard een investering, maar met subsidie zoals ISDE en energiebesparing, is deze over het algemeen binnen een aantal jaar terug te verdienen.”
Installatiegemak verbeteren
Ondertussen werkt de branche volgens Agterberg hard aan innovatie voor de warmtepompen. “We proberen constant het installatiegemak te verbeteren. En in de toekomst worden warmtepompen bijvoorbeeld ook een interactief onderdeel bij de opslag van lokaal opgewekte elektriciteit. Dan wordt het onderdeel van de energie-infrastructuur en wordt het nog aantrekkelijker om een warmtepomp aan te schaffen. Tot slot speelt het vraagstuk van koudemiddelen. De huidige generatie koudemiddelen, F-gassen, wordt uitgefaseerd en zal steeds minder worden ingezet. De toepassing van nieuwe koudemiddelen, hun eigenschappen en randvoorwaarden voor toepassing hebben natuurlijk onze focus.”
In 2017 verdubbelde volgens DHPA de verkoop in de woningbouw ruim ten opzichte van 2016. “Maar we halen nog niet de cijfers die nodig zijn om in 2050 alle woningen van het gas af te hebben. Als we dat willen halen, zijn er onder andere financieringsmogelijkheden nodig.” Het eind maart gepresenteerde manifest bevat een plan voor financiering: huizenbezitters betalen een maandelijks bedrag, en die aflossing gaat over op de volgende bewoner na verkoop van het huis. “Op die manier wordt het hopelijk voor meer mensen aantrekkelijk om een warmtepomp aan te schaffen”, aldus Agterberg.
In het manifest zijn toezeggingen opgenomen van alle betrokken partijen rondom het verbeteren van hybride verwarmingssystemen, all-electric warmtepompen, uitbreiden van warmtenetten en/of het versnellen van de adoptie daarvan. DHPA en STEK richten zich op het volgende:DHPA:
• De DHPA zet zich maximaal in om de kostenefficiëntie van warmtepompen te verbeteren, door mogelijke verlaging van aanschafprijs door technische innovatie rondom het verbeteren van rendement, vergroten van installatiegemak en onderhoudbaarheid.
• Er wordt continu gewerkt aan nog verdere verlaging van totale milieueffecten, inclusief geluidbelasting, en ook ruimtebeslag heeft aandacht.
• DHPA vindt tweeweg-interactie tussen warmtepomp en laagspanningsnet een voorwaarde en zal systemen hierop voorbereiden.
• DHPA leidt actief installateurs op het gebied van warmtepompen op en levert een actieve bijdrage aan initiatieven hiertoe in de markt.
• Berekenen, uitwerken en onderbouwen van de hoogte van de rendementseis.
STEK:
• STEK draagt als onafhankelijke stichting bij aan de borging van de vakbekwaamheid van monteurs via een speci¬fiek warmtepompexamen / persoonscerti¬ficaat en van bedrijven via het STEK bedrijfscerti¬ficaat (speci¬fieke module voor warmtepompen).
• Actieve kennisoverdracht voor monteurs en bedrijven door middel van bijeenkomsten en een e-learning om de competenties van de gekwali¬ficeerde installatiemedewerkers / monteurs ook na het behalen van hun diploma op peil te houden.
Toezeggingen van de andere ondertekenaars vindt u in het manifest dat u kunt downloaden op www.stek.nl en www.dhpa-online.nl.Ondertekenaars van het manifest zijn: BDH, DHPA, Eneco, Energie-Nederland, Enpuls, Essent, Gasunie, Greenpeace, KVGN, Milieudefensie, Natuur & Milieu, NVDE, STEK, UNETO-VNI en VFK. Initiatiefnemer: Berenschot.