
Verdrag van Kigali treedt definitief in werking
Het in 2016 gesloten Verdrag van Kigali werd door deskundigen beschreven als “de grootste overeenkomst over klimaatbescherming die ooit in één enkele overeenkomst is bereikt”. Onlangs werd bekend dat het verdrag definitief wordt uitgevoerd.
Dankzij het Kigali-verdrag moet het wereldwijde gebruik van fluorkoolwaterstoffen (HFK’s) vóór 2050 met ongeveer 85 procent zijn verminderd. Als een land het verdrag ratificeert, betekent dit dat het omgezet wordt in nationale wetgeving en dat het betreffende land moet voldoen aan de doelstellingen uit het verdrag.
Ratificatievereiste
Hoewel de 197 bij het Protocol van Montreal aangesloten staten vorig jaar overeenstemming over ‘Kigali’ bereikten, moest dit akkoord eerst door minimaal 20 van deze staten worden geratificeerd voordat het met zekerheid in januari 2019 in werking kan treden. In eerste instantie leek dat een wat moeizaam proces; tot voor kort hadden slechts tien landen het verdrag geratificeerd. Behalve Noorwegen ging het daarbij om ‘kleine’ landen uit Afrika en de Pacific, en – redelijk verrassend – om Noord-Korea.
“Wil om klimaatverandering aan te pakken”
Een week geleden werd echter duidelijk dat het verdrag inmiddels door 21 landen is geratificeerd, zodat ‘Kigali’ met zekerheid in werking kan treden. Onder de 21 landen bevinden zich, afgezien van de eerder genoemde tien, onder andere Zweden, Australië, Duitsland, Canada, Luxemburg, Rwanda, Trinidad en Tobago, en het Verenigd Koninkrijk. Nederland staat nog niet in deze lijst.
“Het Kigali-verdrag bewijst de wereldwijde wil om de klimaatverandering aan te pakken, en laat zien wat we kunnen bereiken als we samenwerken”, aldus EU-commissaris voor klimaat en energie Miguel Arias Cañet. “Voor Europa zal de uitvoering van deze verbintenis ons niet alleen helpen om onze klimaatdoelstellingen te halen, maar ook nieuwe kansen creëren voor Europese fabrikanten van airconditioning en koudemiddelen.” Over hoe hij zich dat laatste voorstelt, heeft Cañet zich verder niet uitgelaten.
Bron: Cooling Post