
Verse kwaliteit in de koudeketen
Een constante kwaliteit voor voedingsmiddelen garanderen kan alleen als de koudeketen niet wordt onderbroken. Natuurlijke koudemiddelen zijn voor de vrieshuisexploitanten interessant als milieuvriendelijke alternatieven.
Daarnaast bieden zij hen ook economisch voordeel vanwege de lagere operationele kosten.
Gekoeld bewaren is voor voedingsmiddelen op weg van producent naar consument een kritische aangelegenheid. Om een constante kwaliteit te handhaven is het van groot belang dat de koudeketen niet onderbroken wordt. Meer dan zestig procent van levensmiddelen als vlees, zuivel en fruit zouden zonder koeling in korte tijd bederven. Het koelen van deze producten, die alle een eigen ideale bewaartemperatuur vereisen, is voor de koel- en vrieshuisbeheerders een ware uitdaging. De wijze waarop gekoeld wordt moet veilig zijn om de wettelijk voorgeschreven temperatuur met zo gering mogelijke fl uctuaties te kunnen handhaven. Aan de andere kant dwingen economische motieven de beheerder met zo laag mogelijk energiegebruik te koelen.
Dit artikel is geplaatst in RCC-Koude & Luchtbehandeling, 101e jaargang nr 04, april 2008; pag. 27-29