
Volop uitdagingen in alle schakels van de versketen
Tijdens het congres Vers Koelen in Beweging, dat op donderdag 16 juni bij Wageningen UR plaatsvond, gaven diverse sprekers inzicht in de uitdagingen van het koelen van versproducten. Die uitdagingen liggen in een strakker georganiseerde koudeketen, het verlengen van de houdbaarheid, het afleveren van versproducten bij consumenten thuis, inspelen op strengere wetgeving en het terugbrengen van voedselderving.
agvoorzitter van het congres was ondernemer Wim van Bon, oud-voorzitter van NEKOVRI en oud-president van ECSLA (European Cold Stores and Logistics Association). Als eerste spreker kondigde hij trendwatcher Anneke Ammerlaan aan. Zij keek ver de toekomst in en liet zien dat dat we straks kweekvlees, vegetarische biefstukken, algen, insecten en zeewier gaan eten. „Ook die pro ducten moeten worden gekoeld. Dat is een mooie uitdaging voor de sector”, aldus Ammerlaan. Hoe snel de ontwikkelingen gaan is nog onbekend. „Vijf tig jaar geleden werd voorspeld dat in 2016 al ons voedsel uit een laboratorium zou komen, maar de realiteit van vandaag is dat vers steeds belangrijker wordt”, zei ze relativerend. Ammerlaan liet zien hoe Ikea de eetkamer en keuken van de toekomst ziet. Echt groot zijn die niet, en dat geldt ook voor de koelkast.
[…]
Tekst: Uko Reinders
¶ Dit artikel is gepubliceerd in ‘RCC / Koude & Luchtbehandeling’ 109e jg nr. 07-08, juli/augustus 2016, pag. 33-36