
Zonne-energie voor gekoelde opslag van medicijnen in Afrika
In landen rond de Sahara zorgt gebrekkige elektriciteitsvoorziening voor problemen in de gezondheidszorg. Zonnepanelen bieden een oplossing om vaccins en medicijnen gekoeld te bewaren.
Een gebrek aan goede energievoorziening maakt het werk van gezondheidswerkers ingewikkeld. Medische apparatuur werkt niet of niet goed, verlichting in operatiekamers is onbetrouwbaar en veel gezondheidscentra in de Sahel hebben geen airconditioning. Bovendien worden medicijnen en vaccins vaak opgeslagen bij temperaturen die niet voldoen aan de richtijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens deze richtlijnen moeten vaccins worden bewaard bij een temperatuur tussen de 2 en 8 °C.
PV-panelen in Gambia
In 2010 ondernam het United Nations Development Program (UNDP) een eerste poging om een oplossing voor dit probleem aan te dragen. In dat jaar werden bij drie afgelegen gezondheidscentra in Gambia pv-panelen geïnstalleerd. De panelen waren bedoeld om stroom op te wekken voor medische apparatuur en de gekoelde opslag van medicijnen. Het project werd destijds opgezet als een eerste pilot, en uitgevoerd in samenwerking met de Noorse hulporganisatie Noreps.
‘Solar for Health’
De pilot bleek een succes. Hoewel Noreps inmiddels is opgeheven, werd in 2018 alsnog een grootschalig vervolg aan het project gegeven. Het ‘Solar for Health’-project wordt inmiddels in verschillende Afrikaanse landen uitgerold. Zo zijn ruim 400 afgelegen gezondheidscentra in Zimbabwe van panelen voorzien, en is in Zambia een pv-park aangelegd op het dak van de centrale koelopslag voor medische producten. Zo’n 7.000 m² aan pv-panelen leveren de energie voor het gekoeld bewaren van alle vaccins en medicijnen die het land binnenkomen. Volgens UNEP heeft de investering in pv-panelen ter vervanging van onbetrouwbare energielevering in dergelijke landen een terugverdientijd van 2 tot 5 jaar.
Bron: International Institute of Refrigeration
> Leestip: ‘Onderbreking van de koudeketen leidt tot medicijnverlies’