
4 manieren om de vacumeertijd van systemen snel te verkorten
Een systeem vacuüm trekken kost tijd en moet goed gebeuren, en het proces moet in de gaten worden gehouden. Maar je wil je werk ook efficiënt doen. Het is dus handig als je het proces snel kunt uitvoeren. Hoe je dat doet, leggen we hier uit.
Als eerste is het belangrijk dat je de juiste pomp gebruikt. Wat de juiste pomp is, is afhankelijk van de installatie die vacuüm getrokken moet worden. 1 CFM (kubieke voet per minuut) is ongeveer gelijk aan 0,47 liter per seconde of 28,3 liter/kubieke decimeter per minuut (zie tabel 1). De koelcapaciteit (kW) van de installatie bepaalt de capaciteit (CFM) van de vacuümpomp.
Het gebruik van verschillende pompen heeft direct effect op de snelheid van het vacumeren. Dat wil niet zeggen dat een grotere pomp altijd beter is; de pomp moet bij de koelcapaciteit van het systeem passen.

Tabel 1.
De vacumeertijd is daarnaast afhankelijk van meerdere factoren:
- De hoeveelheid vocht in het systeem. Meer vocht zorgt voor een langere vacumeertijd.
- De kwaliteit van de olie in de pomp. Het is erg belangrijk om je olie tijdig te verversen.
- De omvang van de slang en aansluiting die je gebruikt. Wanneer je bijvoorbeeld een 1/4“-aansluiting gebruikt, is de vacumeertijd langer dan bij een 3/8”- of1/2”-aansluiting.
- De temperatuur van de installatie. Wanneer je vacumeert, moet de druk onder de dampspanning van het water komen om het kookproces op gang te brengen en zo waterdamp te creëren. Afhankelijk van de temperatuur van het systeem kan er meer of minder druk nodig zijn.
Hoeveelheid vocht in het systeem
Een vacuümpomp wordt gebruikt om alle niet-condenseerbare gassen en vocht uit koel- en/of vriesinstallaties te verwijderen. Het systeem wordt zo ver vacuüm getrokken dat de druk onder de dampspanning van water komt te liggen. Hierdoor begint het kookproces en wordt water omgezet in waterdamp. De niet-condenseerbare gassen worden afgevoerd door de vacuümpomp en het overgebleven vocht wordt geabsorbeerd door de olie. Daarom is het zo belangrijk om de olie op tijd te verversen zodat men altijd met schone olie werkt.
Oliekwaliteit
Schone olie zorgt voor een schone pomp en een schoon systeem. Vergelijk het met een vaatdoek: je maakt de tafel niet schoon met een vieze vaatdoek. Een vieze, natte vaatdoek neemt veel minder vuil op dan een frisse, schone doek. Zo werkt het ook met olie. Vieze olie absorbeert minder vocht dan schone olie. Het verversen van de olie wordt vaak – al dan niet bewust – vergeten omdat het een vies en tijdrovend klusje is.

Het Run Quick Oil Change Systeem.
Bij de meeste pompen dient het hele reservoir te worden leeggegoten om te worden ververst. De oude olie moet ergens worden opgevangen om vervolgens te worden weggegooid. Fieldpiece heeft voor deze klus het Run Quick Oil Change Systeem bedacht. Met dit systeem kun je eenvoudig een lege oliecontainer in de vacuümpomp plaatsen en het kraantje losdraaien. De vervuilde olie wordt hierdoor automatisch in de container opgevangen. Zodra de olie is opgevangen, kan het kraantje weer worden dichtgedraaid en de container met de vervuilde olie worden afgesloten door middel van het dopje dat tijdelijk aan de zijkant van de container is geplaatst. Daarna kun je de container veilig afvoeren.
Zodra het kraantje is dichtgedraaid, kan een nieuwe hoeveelheid verse olie eenvoudig in het reservoir worden geleegd. Een klus die je in 20 seconden kunt doen, zonder vieze handen en zonder te knoeien, terwijl de pomp door kan lopen om geen kostbare tijd te verliezen.
Omvang slangen en aansluitingen
Een vacuümpomp heeft meestal meerdere aansluitingen, voor verschillende slangen. Het is belangrijk om de juiste aansluiting te gebruiken, anders lijkt het alsof je probeert te stofzuigen door een rietje. Standaardslangen zijn 1/4”, 3/8” of 1/2”. De 1/4”-aansluiting is bedoeld om te controleren of de vacuümpomp tot het gewenste vacumeerlevel kan komen. Deze aansluiting mag nooit gebruikt worden om een systeem vacuum te trekken. De reden hiervoor is dat met een 1/4”-aansluiting de pomp maar een capaciteit van ongeveer 0,5 CFM kan gebruiken, ongeacht de volledige capaciteit van het apparaat.
De 3/8”-slangen worden het meest gebruikt. Ze zorgen ervoor dat de pomp zijn capaciteit wel bijna volledig kan gebruiken. Het beste werkt de 1/2”-aansluiting, maar niet iedereen heeft slangen of een aansluiting op de pomp in deze maat. Deze aansluiting zorgt ervoor dat de pomp de volledige capaciteit kan gebruiken.
Daarnaast beschikken sommige pompen over een tuinslangaansluiting. Hiermee kun je niet-condenseerbare gassen makkelijk naar buiten leiden wanneer je bijvoorbeeld ergens aan het werk bent waar deze gassen niet mogen worden vrijgelaten.

Tabel 2.
Temperatuur van de installatie
Om een systeem succesvol vacuüm te trekken, moet de druk worden gecontroleerd, het liefst met een accurate vacuümmeter. De definitieve vacuümdruk wordt bepaald door de omgevingstemperatuur. Hoe lager de temperatuur, hoe lager de vacuümdruk in het systeem moet zijn om het kookpunt van water te bereiken.
Water kookt bij verschillende drukniveaus op verschillende temperaturen (zie tabel 2). Als de omgevingstemperatuur van een systeem bijvoorbeeld 0 ˚C is, moet de vacuümdruk onder de 4.500 microns komen om het kookpunt van water te bereiken en zo water om te zetten naar waterdamp.
Om vervolgens snel van het overgebleven vocht af te komen, is het noodzakelijk om de juiste capaciteit vacuümpomp te gebruiken. Hoe sneller je tot een diep vacuüm komt, hoe sneller je het vocht uit het systeem krijgt.
Snel vacumeren
Om een systeem snel te vacumeren, moet rekening worden gehouden met verschillende factoren. Het belangrijkste is dat je over het juiste gereedschap beschikt: een accurate vacuümmeter en de juiste vacuümpomp.
Fieldpiece Instruments heeft zojuist een nieuwe vacuümmeter, de MG44INT, en drie nieuwe modellen vacuümpompen in de Nederlandse markt geïntroduceerd: de VP67EU (6 CFM), VP87EU (8CFM) en VPX7 (10 CFM). Dit gereedschap is speciaal ontwikkeld om het werk van installateurs makkelijker, beter en efficiënter te maken. Zo ook het vacuüm trekken van een systeem.
Dit artikel is gesponsord door Fieldpiece Instruments.