

Bedenker Refrigeration Day wil wereld bewust maken van waarde koeltechniek
Op 26 juni vindt de jaarlijkse World Refrigeration Day plaats. Voor de vraag hoe deze dag is ontstaan, komen we uit bij de Brit Steve Gill. Deze ervaren consultant in de koeltechniek, die voor Hussmann, Star Refrigeration, STAL, Johnson Controls en GEA heeft gewerkt, zag regelmatig niet-begrijpende blikken wanneer hij over zijn werk sprak. Dat motiveerde hem om meer bewustzijn te creëren over de koeltechniek. “Mensen moeten weten dat koeling verder gaat dan de koelkast in de keuken.”
Tekst: Patricia Verbruggen, verenigingsmanager knvvk & young cool
Gill constateerde ook dat de koeltechniek vaak negatief in het nieuws komt, bijvoorbeeld als het om broeikasgassen en de aantasting van de ozonlaag gaat. Congressen over synthetische koudemiddelen hebben volgens hem meestal ook een wat negatieve lading. Deze negativiteit was voor Gill de drijfveer om de koeltechniek op een positieve wijze onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld door te wijzen op de bijdrage aan de wereldvoedselvoorziening en de grote inspanningen om te verduurzamen.
Reeks artikelen in aanloop naar World Refrigeration Day World Refrigeration Day (WRD) vindt plaats op 26 juni. Het thema dit jaar is ‘Cooling Champions, Cool Careers for a Better World’. Knvvk & young cool is de Nederlandse partner om deze dag in Nederland te promoten. Een reden voor RCC K&L om WRD in het zonnetje te zetten. Dat doen we met een reeks artikelen. U kunt lezen over enthousiaste jongeren in de sector, opleidingen op alle niveaus en initiatieven die tot meer instroom moeten leiden. Dat laatste is hard nodig en een belangrijke reden om WRD te organiseren.
Koeltechniek vol in de aandacht
Hoe krijg je het voor elkaar om de koeltechniek in een positief daglicht te stellen? Toen Gill daar tien jaar geleden zijn hoofd over brak, kwam het idee naar boven om tenminste één dag per jaar de koeltechniek internationaal vol in de aandacht te zetten. Het idee was simpel, maar aanvankelijk was er weinig respons. Om zijn missie kracht bij te zetten, begon hij koeltechnische bedrijven in het Verenigd Koninkrijk aan te spreken. Hoewel zij achter zijn idee stonden, was er ook twijfel of er voldoende belangstelling voor zou zijn.
Geboortedag Lord Kelvin
Gill bleef volharden in zijn plan en vijf jaar geleden kreeg het meer vorm. Op welke manier bepaal je op welke datum deze dag plaats zou moeten vinden? Het zou de geboortedatum kunnen zijn van een persoon met grote betekenis voor de ontwikkeling van de koeltechniek. Al snel bleek dat veel landen wel zo iemand hebben. Toen hij op 26 juni 2017 op een congres van ASHRAE in de Verenigde Staten was, hoorde Gill dat die dag de geboortedag was van Lord Kelvin (William Thomsom), de Engelse natuurkundige naar wie de absolute temperatuurschaal is genoemd en die als eerste een praktisch warmtepompsysteem beschreef, oftewel een ‘heat multiplier’, zoals het destijds werd genoemd. Gill besloot dat voortaan jaarlijks op 26 juni World Refrigeration Day plaats zou vinden.
Presentatie op een VN-conferentie
Daarna kostte het nog twee jaar om de Verenigde Naties erbij te betrekken. In 2019 werd Gill uitgenodigd om te spreken tijdens een milieuconferentie van de VN. Het was bijzonder om daar als niet-VN-lid een korte presentatie te mogen geven. Gill: “Aanvankelijk was mij tien minuten spreektijd toegezegd. De avond ervoor werd dat teruggebracht naar vijf minuten. En vlak voor mijn presentatie bleek ik nog maar twee minuten te krijgen. Uiteindelijk heb ik er een paar minuutjes bijgesprokkeld en dat bleek genoeg om een duidelijk statement te geven.” Gill zette in Parijs uiteen wat koeltechniek betekent voor de wereld, waarom het zo belangrijk is om met de branche als een ‘global community’ op te treden en waarom het zo goed is om hier een dag per jaar extra aandacht aan te besteden.
Eerste World Refrigeration Day-edities
Die paar minuten bleken voldoende om indruk te maken. “Na afloop werd ik in het auditorium door verschillende mensen aangesproken die veel interesse toonden in mijn boodschap.” Dat was voor Gill het moment om op 26 juni 2019 de eerste World Refrigeration Day te organiseren, aanvankelijk zonder financiële middelen en zonder website: “It was just me and my spare time”. Hij heeft veel promotie gemaakt voor deze dag, via Twitter en LinkedIn. Zijn inzet leidde ertoe dat op deze dag fysieke evenementen werden georganiseerd in 153 landen.
Meer landen en een website
In 2020 veranderde de wereld, maar de verwachtingen rond World Refrigeration Day groeiden. Gill ging op zoek naar sponsoren, er kwam een website (https://worldrefrigerationday.org) en het aantal landen dat participeerde groeide. Ondanks dat vorig jaar alles virtueel moest plaatsvinden, werd World Refrigeration Day 2020 met zijn vele webinars wederom goed opgepakt.
‘Cooling Champions, Cool Careers’
Het concept van het idee van Gill is dat we ons meer richten op het publiek buiten de sector. World Refrigeration Day is een platform om wereldwijd kennis te delen. Hiervoor moeten we onze taal wijzigen: niet gericht op techniek, maar op onderwerpen zoals voedselvoorziening en duurzaamheid.
Cool Careers for a Better World
Je moet je publiek begrijpen: ‘you have to understand your audience’. Daarom is als thema van dit jaar gekozen voor ‘Cooling Champions, Cool Careers for a Better World’. Gill: “We kunnen onze onzichtbare sector een menselijk gezicht geven om ons daarmee aan de buitenwereld voor te stellen.” Vrij vertaald luidt zijn boodschap voor de 2021-editie: laten we proberen even niet te praten over warmtepomptechnologie, maar het over carrières binnen deze mooie sector hebben.
Simpele experimenten op scholen
Het is de uitdaging van Gill om met simpele experimenten te komen die tijdens gastcolleges op scholen kunnen worden ingezet. Verhalen vertellen werkt volgens Gill ook heel goed. Hij vertelt over een klein meisje in een Afrikaans dorp dat voor het eerst een ijsje eet. “Dat meisje heeft nooit eerder koude ervaren, heeft nooit winter gekend. I delivered winter to Africa”.
Wereldwijde bewustwording
De ambitie van Gill is om wereldwijd samen te werken als één ‘refrigeration community’, waar engineering en wetenschap onderdelen van vormen en er plaats is voor een forum. “We willen in gesprek komen met onder meer beleidsmakers en scholen. We moeten erop vertrouwen dat het belangrijk is wat we doen: wereldwijd bewustwording creëren ten aanzien van onze sector.” De droom van Gill is dat een koeltechnicus ’s avonds thuis komt en trots is dat hij ook deze dag weer heeft bijgedragen aan de voedselvoorziening en duurzaamheid in de wereld.
Streven naar erkenning
Gill maakt een vergelijking met de gezondheidszorg, die vorig jaar massaal applaus kreeg. “Laten wij als sector streven naar erkenning van de koeltechniek en de mensen erachter. Er is veel aandacht voor bijvoorbeeld duurzaamheid, honger en armoede, maar in dit verband wordt de koeltechniek nergens genoemd omdat de beleidsmakers ons niet kennen. We zijn verborgen en dat moet veranderen.” De droom van Gill is dat er over tien jaar een betere structuur binnen onze sector is, meer mogelijkheden in het onderwijs ten aanzien van de koeltechniek zijn en er geen tekort meer is aan koeltechnische medewerkers.
‘Maori-vertaling voor warmtepompen’
Dit jaar zal wederom wereldwijd aandacht worden besteed aan World Refrigeration Day. Veel Afrikaanse landen zijn betrokken, maar ook Australië en Nieuw-Zeeland. Gill is trots dat de term RACHP in het logo van World Refrigeration Day zelfs in een Zulu- en Maori-variant is vertaald. “Er was nog geen Maori-vertaling voor warmtepompen. Er zijn professoren mee bezig geweest om speciaal hiervoor een Maori-woord te introduceren.” Het logo is ook vertaald in het Nederlands. Gill heeft de knvvk & young cool benaderd als aanjager van World Refrigeration Day in Nederland. Daar ging de vereniging graag op in, omdat de doelstellingen naadloos aansluiten op de missie en visie die de knvvk & young cool uitdraagt.