
CO2-warmtepomp zorgt voor tapwaterbereiding
Het nieuwe pand voor de opleiding Uniformberoepen van ROC Friese Poort in Leeuwarden wordt gekoeld en verwarmd middels een VRV-installatie. Voor de bereiding van warm tapwater is echter voor een ander systeem gekozen, namelijk een CO2-warmtepomp.
Tekst: Bas Roestenberg
Met tussenkomst van hydroboxen kan VRV worden gebruikt voor de bereiding van warm tapwater, maar in dit geval is gekozen voor een andere oplossing: warm tapwater wordt gemaakt door een innovatieve hoogtemperatuur-warmtepomp. Die keuze werd ingegeven door redenen van technische en economische aard. “Met de combinatie van VRV en een aparte warmtepomp is het bovendien mogelijk om met minder PV-panelen op het dak van het gebouw toch aan de EPC-doelstelling te voldoen”, vertelt Klaas Buikema, projectleider bij installateur Pranger-Rosier. “Daardoor dragen het klimaatsysteem en de tapwaterwarmtepomp er aan bij dat het gebouw energieneutraal is.”

De CO2-warmtepomp van Alklima was ook te zien tijdens Building Holland.
Grote tapwatervraag
Als warmtepomp is de vorig jaar door Alklima geïntroduceerde Mitsubishi Electric QAHV – ook wel Eco Cute genaamd – geselecteerd, een CO₂-warmtepomp die is ontwikkeld voor het produceren van grote hoeveelheden warm tapwater. In het pand van Friese Poort worden opleidingen voor zogeheten uniformberoepen gegeven. Jongeren worden er opgeleid tot beveiliger, handhaver of een baan bij Defensie. Buikema: “Dat verklaart de noodzaak van een aparte tapwatervoorziening. In het kader van de opleidingen wordt hier veel gesport, zowel binnen als buiten. In totaal telt het gebouw 36 douches, daarvan moeten er 18 gelijktijdig kunnen worden gebruikt. Vervolgens moet de warmwatervoorraad binnen in een lesuur van 50 minuten weer op temperatuur zijn gebracht.”
Installatie-ontwerp
De warmwatervoorraad wordt opgeslagen in twee buffervaten van respectievelijk 400 en 300 liter. Deze vaten staan in de technische ruimte op de bovenste verdieping van het pand, en direct erboven staat de warmtepomp op het dak. De leidinglengte tussen de CO2-warmtepomp en de buffervaten is daardoor beperkt tot ongeveer 10 meter. De warmtepomp levert water van circa 70 °C aan de buffervaten. Om het water met die temperatuur te distribueren, zijn de warmtepomp en de vaten aangesloten op een recirculatieleiding die langs alle douchegroepen loopt.
‘Plug&play’
Volgens Klaas Buikema verliep de installatie van de warmtepomp volledig volgens plan: “We zijn geen onverwachte verrassingen tegengekomen, feitelijk gaat het hier om een plug & play-installatie. In de allereerste plannen voor dit nieuwbouwpand was naast de VRV voorzien in een zonneboiler-installatie die op het dak zou komen, precies op de plaats waar nu toch voor deze warmtepomp is gekozen. Daardoor was er voldoende ruimte op het dak en is ook de gewichtsbelasting van het systeem geen probleem.” Het nieuwe gebouw van Friese Poort is enkele maanden geleden opgeleverd. Inmiddels wordt volop gebruikgemaakt van de douchevoorzieningen. Volgens Buikema werkt de tapwaterinstallatie naar behoren: “Er heeft zich nog geen enkele storing voorgedaan, er is continu voldoende warm water aanwezig en het water heeft ook de juiste temperatuur. Zowel de opdrachtgever als de eindgebruikers zijn tevreden over het resultaat.”
> Lees meer over het VRV-systeem dat in dit pand is geïnstalleerd voor klimaatverwarming- en koeling.