
Don’t Look Up
Eindgebruikers zijn vaak terughoudend als het gaat om het verduurzamen van gebouwen. Een spraakmakende film op Netflix kan ze de ogen openen, stelt Uko Reinders, hoofdredacteur van RCC K&L. Na het bekijken van Don’t Look Up is de kans groot “dat bezwaren tegen duurzame systemen als sneeuw voor de zon verdwijnen.”
“Meerdere mensen attendeerden mij in korte tijd op de film Don’t Look Up. Die moet je zien, hoorde ik steeds. Zin om gehoor te geven aan die tips had ik echter niet. Ik ben geen fan van sciencefiction; daar schaarde ik deze film onder. Een grote komeet die op de aarde afkomt: leuk verzonnen, maar aan mij niet besteed. Aan de andere kant vind ik het belangrijk om soms uit mijn comfortzone te treden. Je laten verrassen kan uitmonden in een teleurstelling, maar ook in een verrijking. Hopende op dat laatste ging ik de film op een zaterdagavond daarom toch bekijken, op Netflix.
Het heeft gelukkig goed uitgepakt. Sterker nog, ik was zwaar onder de indruk. Op satirische wijze laat de film zien hoe wetenschappers niet serieus worden genomen wanneer ze een komeet ontdekken die op de aarde zal inslaan en waarschuwen voor de desastreuse gevolgen. Voor wie de film niet heeft gezien, zal ik het plot hier verder niet verklappen. De boodschap van de filmmakers is duidelijk. Ook in de echte wereld voorspellen wetenschappers een ramp; in dit geval als gevolg van de aardeopwarming. En worden ze onvoldoende serieus genomen.
De film drukt de neus op de feiten van het belang van verduurzaming. In de koude- en klimaattechniek wordt daar al volop aan gewerkt. In artikelen die we onlangs publiceerden, vindt u daarvan een aantal voorbeelden. Een daarvan is het onderzoek naar CO₂-warmtepompen bij de Noorse universiteit NTNU in Trondheim. Volgens Armin Hafner, professor aan deze universiteit, zijn deze warmtepompen wereldwijd goed toepasbaar voor ruimte- en tapwaterverwarming en koeling bij hotels. Specifiek bij hotels omdat daar veel warm tapwater nodig is. Een warmtepomp met CO₂ kan dat efficiënt maken.
Een ander voorbeeld van verduurzaming is de keuze van ‘Tytsjerksteradiel’ om het VRF-systeem in het gemeentehuis te vervangen door een HVRF-systeem met R32. Dit koudemiddel heeft niet alleen een lagere GWP-waarde dan de R410A in VRF. De koudemiddelinhoud is ook veel kleiner, want het is een indirect systeem. Toch blijft VRF de voorkeur hebben van de meeste eindgebruikers. Dat komt mede door de EIA-subsidie; die geldt wel voor VRF, maar niet voor HVRF. Dit komt door het lagere rendement als gevolg van het indirecte systeem. Dat is jammer, want vanuit het koudemiddelperspectief is HVRF duurzamer.
Een VRF-systeem is natuurlijk al veel duurzamer dan een gasketel. Maar met HVRF en bijvoorbeeld warmtepompen met natuurlijke koudemiddelen kunnen nog grotere verduurzamingsslagen worden gemaakt. Eindgebruikers zijn echter terughoudend, zo blijkt ook uit het artikel over Tytsjerksteradiel. Misschien dat Don’t Look Up soelaas kan bieden. Dikke kans dat na het zien van deze film alle bezwaren tegen duurzame systemen als sneeuw voor de zon verdwijnen.”
Uko Reinders, hoofdredacteur RCC K&L